Η μοναδική instructor της τέχνης του Origami στην Ελλάδα, Μυρτώ Δημητρίου, μας αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αυτή την ξεχωριστή ιαπωνική τέχνη. Η Μυρτώ Δημητρίου είναι κάτοχος δύο Ρεκόρ Guinness Origami, το 2012 και το 2014. Η θεματολογία των έργων της κυμαίνονται από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 1. Πώς θα περιγράφατε την τέχνη του origami σε κάποιον που δεν την ξέρει;
 2. Το origami, η ιαπωνική χαρτοδιπλωτική, είναι μία εικαστική τέχνη αλλά ταυτόχρονα και τρόπος διασκέδασης.  Αυτή η τεχνική ξεκίνησε στην Ιαπωνία, όταν μεταφέρθηκε το χαρτί από την Κίνα με βουδιστές μοναχούς (“ όρι”= δίπλωμα και “κάμι”= χαρτί)! Εξελίσσεται μέχρι σήμερα, ενώ διδάσκεται και σαν μάθημα στα σχολεία. Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι μια παγκόσμια τέχνη μιας και όλοι οι λαοί δημιουργούν με το χαρτί! Έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς από τα μαθηματικά, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη διαστημική μέχρι και την νανοτεχνολογία!
 3. Ποια ήταν η πρώτη σας επαφή με το origami και τι σας κέρδισε σε αυτό;
 4. Η γνωριμία μου με την εικαστική αυτή τέχνη έγινε όταν σπούδαζα θέατρο και τηλεόραση στο Ithaca College, στη Νέα Υόρκη. Μετά από επτά χρόνια ενασχόλησης απέκτησα το δίπλωμα από τον Παγκόσμιο Ιαπωνικό Οργανισμό. Είμαι πολύ περήφανη μιας και είμαι η μοναδική ελληνίδα που έχω το αντίστοιχο δίπλωμα! Γοητεύτηκα από την φιλοσοφία και την κουλτούρα που περικλείει αυτή η τόσο σημαντική τέχνη! Είναι πραγματικά συναρπαστικό να ασχολείσαι με το origami! Είναι μια τέχνη που σε κερδίζει από το πρώτο «τσάκισμα» του χαρτιού με τις απεριόριστες δυνατότητές της! Το να μπορείς να μεταμορφώνεις ένα κομμάτι χαρτί σε ό,τι φανταστείς, είναι μια μοναδική αίσθηση. Έχει τόσα πολλά μυστικά που τα ανακαλύπτεις σιγά-σιγά, η ικανοποίηση που νιώθεις δημιουργώντας με τα χέρια σου και οι δρόμοι που σου ανοίγονται, η ενεργοποίηση της φαντασίας σου και το τελικό δημιούργημά σου που ούτε και εσύ το είχες καλά-καλά φανταστεί όταν ξεκινούσες αυτήν την διαδικασία! Η επικοινωνία που έχεις με τον ίδιο σου τον εαυτό, η  γαλήνη που αισθάνεσαι, η ξεκούραση του μυαλού, η χαλάρωση, η ικανοποίηση με το αποτέλεσμα, είναι λίγα από τα συναισθήματα που νιώθεις με την ενασχόληση σου με το ORIGAMI!
 5. Τι ανταπόκριση έχει το origami στην Ελλάδα; Ασχολούνται αρκετά άτομα με την τεχνική;
 6. Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους, μιας και με την εικαστική αυτή τέχνη μπορούν να ασχοληθούν όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας και χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες ικανότητες ή δεξιότητες! Με το origami αναπτύσσεται η φαντασία και η δημιουργικότητα, αλλά τονώνεται και η αυτοπεποίθησή τους μιας και κατασκευάζουν ένα τέλειο δημιούργημα!
  Το origami χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας τόσο στα παιδιά για την εξάσκηση της μικρής κίνησης των χεριών, για χαλάρωση- ανάπτυξη συγκέντρωσης και δημιουργικότητας σε ενήλικες, όσο και για τους μεγαλύτερους στην πρόληψη και καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ!

  Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει, χωρίς καθόλου κόστος, με το πιο απλό υλικό: το χαρτί! Κόλλες Α4, χαρτί περιτυλίγματος, χαρτάκια Post-it, κόλλες γλασέ, εφημερίδες, περιοδικά, ακόμα και χαρτοπετσέτες μπορούν γρήγορα και εύκολα να μεταμορφωθούν σε υπέροχα καλλιτεχνήματα για να στολίσουμε το σπίτι, το δωμάτιο αλλά και να κάνουμε δώρα στους φίλους μας!

 7. Τα πράγματα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης είναι πιο προχωρημένα σχετικά με αυτή την τεχνική;
 8. Το origami είναι διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο, ενώ σε πολλές χώρες διδάσκεται σαν μάθημα στα σχολεία! Και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα, τόσο στο Δημοτικό όπου τα παιδιά μαθαίνουν το μύθο του πουλιού γερανού-συμβόλου της τέχνης, όσο και στο Γυμνάσιο στο μάθημα των τεχνικών. Είναι μια παγκόσμια τέχνη και κάθε λαός δημιουργεί δικά του σχέδια, εξελίσσοντας την τεχνική!
 9. Φανταζόσασταν όταν ξεκινούσατε ότι θα φτάνατε στο σημείο να κερδίσετε δύο φορές το ρεκόρ Γκίνες για origami;
 10. Όταν δίπλωσα τον πρώτο μου γερανό (χάρτινο πουλάκι σύμβολο του origami) δε μπορούσα να φανταστώ ότι θα κέρδιζα το Ρεκόρ Γκίνες και μάλιστα δύο φορές!
  Στις 31 Μαίου 2012, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας δημιουργήσαμε στην πλατεία Αριστοτέλους, την εικόνα του Λευκού Πύργου με 40.000 χάρτινα νούφαρα σε 403 τ.μ ! Συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα που είχαν παρακολουθήσει τα προγράμματα που παρουσιάζω για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και τα σεμινάρια- εργαστήρια ενηλίκων!  Μ’ αυτόν τον τρόπο θέλαμε να δώσουμε μια διέξοδο μέσα από την τέχνη και ταυτόχρονα μηνύματα αισιοδοξίας, δημιουργίας, εθελοντισμού, ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος!

  Κάθε χρόνο η επιτροπή των Guinness δέχεται περίπου 50.000 αιτήσεις! Από αυτές πολύ λίγες πληρούν τα αυστηρά κριτήρια και συγκεκριμένα το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων παγκοσμίως ήταν 5,3% ! Κάθε Βιβλίο Γκίνες περιλαμβάνει περίπου 4.000 ρεκόρ, τα καλύτερα-σύμφωνα με τους κριτές- που πέρασαν από τη διαδικασία πιστοποίησης! Η δική μας χαρά είναι διπλή: όχι μόνο κερδίσαμε το Ρεκόρ Γκίνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά επιλέχθηκε για να συμπεριληφθεί και στο Βιβλίο Γκίνες 2014!
  Το δεύτερο Ρεκόρ Γκίνες πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), κάτω από την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Τουρισμού με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής!

  Στις 18 Μαρτίου 2014 στο Γήπεδο του Μετς δημιουργήσαμε με τη συμμετοχή 20.000 ατόμων την εικόνα μιας πελώριας κουκουβάγιας –ως σύμβολο σοφίας και έμβλημα της Αθήνας-  χρησιμοποιώντας 52.000 χάρτινα λουλούδια, σε 512τ.μ.!

 1. Ποια από τις δύο φορές –το 2012 και το 2014- νιώσατε ότι υπήρχε μεγαλύτερος ανταγωνισμός;
 2. Και τις δύο φορές η αγωνία ήταν πολύ μεγάλη, αλλά δεν αισθάνθηκα ανταγωνισμό. Ήταν πολύ μεγάλες προσπάθειες που όμως με τη σωστή οργάνωση, την υπομονή, τη συνεργασία στέφθηκαν με επιτυχία! Να φανταστείτε ότι το 2012 στη Θεσσαλονίκη σπάσαμε το ρεκόρ των 320τ.μ. που κατείχε από το 2008 το Χονγκ Κονγκ! ! Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε κάθε στόχο πραγματικότητα!
 3. Ποιο είναι το πιο περίεργο αντικείμενο που έχετε δημιουργήσει;
 4. Με την εικαστική αυτή τέχνη μπορείς να δημιουργήσεις ό,τι κι αν βάλεις στο μυαλό σου: λουλούδια και ζωάκια, δράκους και μυθικά τέρατα, τούρτες (με 0%λιπαρά!), κοσμήματα, ακόμα και χάρτινα γοβάκια! Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη όμως που το έργο μου «Dragon Boat» είναι το μοναδικό που επιλέχθηκε από την Ελλάδα, και συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Origami του Τόκυο!
 5. Έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες όντας η μοναδική Instructor Origami στην Ελλάδα;
 6. Πάντα υπάρχουν δυσκολίες, αλλά  όταν ασχολείσαι με πράγματα που αγαπάς, δίνεις την ενέργεια, το μεράκι και την αγάπη σου, αν πιστέψεις πραγματικά στον εαυτό σου  και στις δυνάμεις σου μπορείς να πετύχεις τα όνειρα και τους στόχους σου!
 7. Είναι εύκολο τελικά να διδαχθεί η τέχνη του origami;
 8. Ναι! Με την κατάλληλη καθοδήγηση, ξεκινώντας από τα πρώτα στάδια και μαθαίνοντας τις διπλώσεις και τα τσακίσματα ο καθένας μπορεί σε 2-3 λεπτά να φτιάξει τα πρώτα του σχέδια! Η μεγαλύτερη ικανοποίηση είναι ότι μπορείς να μεταβιβάσεις και σε άλλους ανθρώπους τις γνώσεις σου, ενώ βλέποντας την δεκτικότητα με την οποία τα αποδέχονται η χαρά σου είναι ακόμη μεγαλύτερη!
 9. Παρατηρούμε μια μεγάλη ποικιλία στη θεματολογία των έργων σας. Έχετε σκεφτεί να επεκταθείτε και όσον αφορά τη θεματολογία;
 10. Ως κοινωνική ανθρωπολόγος, έχω συνδυάσει την ελληνική παράδοση με την ιαπωνική αυτή τέχνη, αναπαριστώντας μοτίβα κεντημάτων με χαρτί, από τη συλλογή κεντημάτων της Αμαλίας Μεγαπάνου, του Μουσείου Μπενάκη. Μία συλλογή έργων μου είναι εμπνευσμένη από τα ψηφιδωτά του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης που δημιούργησα με χάρτινες ψηφίδες! Επίσης δουλεύω πάνω σε θέματα της αρχαίας Ελλάδας και της ελληνικής μυθολογίας, αναπαριστώντας τη Μέδουσα, τη Λερναία Ύδρα αλλά και αρχαία μουσικά όργανα και κοσμήματα καθώς και τα στεφάνια της Βεργίνας!

  Η θεματολογία συνεχώς εμπλουτίζεται μιας και η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι στοιχεία ανεξάντλητα! Έχω δημιουργήσει μια σειρά έργων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για δράσεις που πραγματοποίησα σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος,  πίνακες και τρισδιάστατα έργα εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς αγώνες! Δημιουργώ κοσμήματα από χαρτί, ενώ ένας άλλος τομέας με τον οποίο ασχολούμαι είναι τα προσκλητήρια, μπομπονιέρες και στολισμός γάμων-βαφτίσεων-δεξιώσεων με origami!

 11. Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
 12. Το επόμενο διάστημα είναι γεμάτο με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα!Παρουσιάσεις και δωρεάν εργαστήρια ORIGAMI σε όλες τις δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Θεσσαλονίκη!Δευτέρα 27/4/2015, ώρα 19.00 Βιβλιοθήκη 40 Εκκλησιών
  Τρίτη 28/4/2015, ώρα 18.30 Βιβλιοθήκη Κωνσταντινουπόλεως
  Την Κυριακή 3 Μαίου από τις 12:00-15:00 σας περιμένω στο Αττικό Πάρκο να δημιουργήσουμε μοναδικά χάρτινα λουλούδια!
  Από τις 13-24 Μαίου θα πραγματοποιήσω Έκθεση-εκπαιδευτικά προγράμματα-εργαστήρια origami στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11,Πλάκα)