Σου ακούγεται κάπως ε; Χμμ κι όμως επειδή όλα έχουν μία εξήγηση, το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ έρχεται να σου εξηγήσει πώς το παιδί σου μπορεί να είναι αλλεργικό στο πλυντήριο πιάτων! Μπορεί η χρήση του πλυντηρίου πιάτων να σου κάνει ευκολότερη τη ζωή στην κουζίνα, ειδικά αν είσαι και εσύ μια πολυάσχολη μητέρα, ωστόσο, καθιστά το παιδί σου περισσότερο ευάλωτο σε αλλεργίες.

Σύμφωνα με τους Σουηδούς επιστήμονες, τα παιδιά που ζουν σε υπερβολικά καθαρό περιβάλλον έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και γι’ αυτό παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν αλλεργίες, όπως άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα και έκζεμα.

Τώρα αν και εσύ είσαι από αυτούς που αναρωτιούνται πώς οι συγκεκριμένες αλλεργίες μπορούν να συνδεθούν με το πλυντήριο πιάτων, οι ερευνητές του Γκέτεμποργκ σου δίνουν την απάντηση. Το πλυντήριο πιάτων εξολοθρεύει κάθε ίχνος μικροοργανισμού, σε αντίθεση με το παραδοσιακό πλύσιμο στο χέρι, που συνήθως δεν γίνεται όσο σχολαστικά πρέπει, με αποτέλεσμα να αφήνει ανοιχτό πεδίο στα μικρόβια.

Η επαφή με τους μικροοργανισμούς, όπως τα μικρόβια, μερικές φορές και ειδικά στην περίπτωση των αλλεργιών, είναι ωφέλιμη, καθώς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού τόσο του δικού σου όσο και του παιδιού σου.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από γονείς τουλάχιστον 1.000 παιδιών, ηλικίας 7-8 ετών, τα οποία σχετίζονταν με ορισμένες καθημερινές συνήθειες, όπως οι συνθήκες υγιεινής, η επαφή με κατοικίδια, η αγορά βιολογικών προϊόντων κλπ. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά αντιμετώπιζαν κατά περίπου 40% λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες, όταν οι οικογένειές τους έπλεναν τα πιάτα στο χέρι αλλά και όταν αγόραζαν συστηματικά βιολογικά τρόφιμα ή κατανάλωναν προϊόντα που είχαν υποστεί ζύμωση.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης, επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η επαφή με μικροοργανισμούς ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τους ειδικούς, τα παιδιά, τα οποία δεν έρχονται σε επαφή με μικρόβια από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν μεγαλώνουν δεν διαθέτουν ισχυρό ανοσοποιητικό, με αποτέλεσμα να παθαίνουν πιο εύκολα αλλεργίες.