Εδώ και δεκαετίες βροντοφωνάζουμε με κάθε ευκαιρία ότι το μυαλό κάθε ανθρώπου είναι διαφορετικό και γι’ αυτό δεν θα πρέπει ο ένας να κατακρίνει τις πράξεις του άλλου, επειδή πολύ απλά σκεφτόμαστε με διαφορετικό τρόπο. Τι συμβαίνει όμως όταν ανακαλύπτουμε πως τελικά ίσως να έχουμε όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης;

Επιστήμονες από το Σιάτλ σε συνεργασία με τον Paul Allen από την Microsoft, έχουν περάσει μια δεκαετία προσπαθώντας να οικοδομήσουν έναν χάρτη του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ανακοίνωσαν, λοιπόν, κάποια από τα ευρήματα της έρευνάς τους δηλώνοντας εντυπωσιασμένοι.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη ποικιλομορφία. Δηλαδή; Δεν έχει σημασία πόσο πολύ γκρινιάζεις ότι δεν έχεις τα ίδια μυαλά με το ενοχλητικό αφεντικό σου, κατά βάθος είστε πολύ πιο ίδιοι απ΄ό, τι φαντάζεσαι.

Λόγω της ποικιλομορφίας του γονιδιώματος και την περίπλοκη κατασκευή του εγκεφάλου, οι ερευνητές πίστευαν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικά πρότυπα έκφρασης των γονιδίων, ωστόσο, βρήκαν μόλις 32.

Η συγκεκριμένη αποκάλυψη θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη προκειμένου να λυθούν μυστήρια πίσω από διάφορες νόσους του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι πολλά από 32 πρότυπα γονιδιακής έκφρασης ήταν πανομοιότυπα σε ανθρώπους και ποντίκια, κάτι που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και στον τομέα των φαρμάκων.

Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε μια σύνδεση στον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου και του εγκεφάλου των ποντικιών.

Από την άλλη, οι διαφορές που εντοπίστηκαν βοηθάνε στο να μην χρησιμοποιούνται τα ποντίκια αδίκως ως πειραματόζωα για ασθένειες που δεν μπορούν να ελεγχθούν στον εγκέφαλό τους.

Οι επικεφαλής της έρευνας υποστηρίζουν πως οι διαπιστώσεις τους θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους για την εύρεση φαρμάκων για ασθένειες όπως ο αυτισμός και το Αλτσχάιμερ.

Η δεκαετής έρευνα συνεχίζεται με σκοπό με σκοπό να βρεθούν το συντομότερο δυνατό τρόποι αντιμετώπισης των πιο κοινών ασθενειών του εγκεφάλου.