Το να βρεις το νόημα της ζωής είναι πράγματι πολύ σημαντικό. Οι άνθρωποι που λένε ότι η ζωή τους έχει νόημα είναι περισσότερο συμπαθητικοί, πιο χαρούμενοι στη δουλειά τους και πιο υγιείς ενώ είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνες.

Όμως ευτυχώς, είναι τελικά εύκολο να βρεις το νόημα παρ’ όλο που οι περισσότεροι πιστεύουμε το αντίθετο.

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Missouri έδειξε ότι χρειάζεται απλά να αναγνωρίσεις το γεγονός ότι η ζωή σου έχει πολύ περισσότερο νόημα απ’ ότι νομίζεις.

Πώς θα βρεις το νόημα; Σταμάτα να το αναζητάς και ξεκίνα ν’ απολαμβάνεις.

Δεν χρειάζεται ν’ απομονωθείς για να το βρεις. Χρειάζεται απλά να πατήσεις ένα pause και να αναγνωρίσεις τις πολλές στιγμές που σου προσφέρουν την αίσθηση της κατεύθυνσης και της ολοκλήρωσης.

Μερικές μελέτες για παράδειγμα, έδειξαν πως απλώς έχοντας μια μεγαλύτερη κοινωνική ζωή- η έξοδος με τους φίλους σου, ο εθελοντισμός, η συζήτηση με τους γείτονες- έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να νιώθουν πως οι ζωές τους έχουν περισσότερο νόημα. Οι άνθρωποι φαίνεται πως βρίσκουν τον σκοπό στις καθημερινές τους συνήθειες και τελετουργίες.

Ούτε χρειάζεται να κάνεις βαθυστόχαστες σκέψεις για να το βιώσεις. “Δεν υπάρχει καμία λογοτεχνία που να δείχνει πως αν σκέφτεσαι πιο σκληρά το νόημα της ζωής αυτό σε οδηγεί σε μεγαλύτερο νόημα”, είπε κάποτε ο King.

Σε ελεύθερη μετάφραση όσο πιο σκληρά δουλεύεις για να βρεις το νόημα τόσο πιο πολύ απομακρύνεσαι από αυτό.

Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ξέρουν πως να δώσουν στη ζωή τους περισσότερο νόημα. Πρέπει απλώς να γνωρίζουν ότι ήδη το κάνουν.
Πολύ περισσότερο από το να ψάχνεις έναν γενικό σκοπό, να το φιλοσοφείς, πέρνα απλώς μερικές μέρες δίνοντας σημασία σε αυτά που ήδη υπάρχουν γύρω σου.

Απλώς παρατηρώντας τα θα νιώσεις πως το βρήκες. Το βρήκες το νόημα που έψαχνες.