Σε μείωση των προστίμων αδήλωτης κι ανασφάλιστης εργασίας προχωρά το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, βάσει των ευρύτερων υποχρεώσεων όπως αυτές προκύπτουν απ’το 3ο μνημόνιο. 

Στη βάση των πιθανών παρεμβάσεων, βρίσκεται ο επανασχεδιασμός όλου του συστήματος προστίμων, ώστε να αυτά να μειωθούν και να συνδεθούν με ρήτρες απασχολήσεων.

Κύριο σκοπό του υπουργείου Εργασίας, αποτελεί ο περιορισμός της αδήλωτης κι ανασφάλιστης εργασίας και κατ’επέκταση η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων. Έτσι το σενάριο μείωσης προστίμων βρίσκεται υπό εξέταση, με βασικό όρο οι εργοδότες οι οποίοι για πρώτη φορά απασχολούν ανασφάλιστους, να προχωρούν στην άμεση ασφάλιση αυτών.

Ο Γ.Γ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σχετικώς:

Συζητάμε να τροποποιήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατανοώντας ότι τα πολύ υψηλά πρόστιμα είναι επιβαρυντικά για τη συνολική τους λειτουργία. Άλλωστε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μόλις το 25% των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία πληρώνεται άμεσα, και μάλιστα με έκπτωση 30%, ενώ τα υπόλοιπα στην πλειοψηφία τους θα καταλήξουν είτε στα ληξιπρόθεσμα είτε στα δικαστήρια.

 

Σημειώνεται επίσης πως στα πλαίσια του νέου σχεδίου δράσης, το υπουργείο Εργασίας προωθεί και αλλαγές στις διαδικασίες επίλυσης εργατικών διαφορών οι οποίες διενεργούνται απ’το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αλλά και τις συμφιλιωτικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη:

Αυτό που επιδιώκει το υπουργείο είναι η αυστηροποίηση της συμφιλιωτικής διαδικασίας, καθώς και η νομική κατοχύρωσή της, προκειμένου να δεσμεύει με κάποιο τρόπο τα δύο μέρη και να μην παραβιάζεται την επόμενη μέρα. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητούνται τρόποι που θα οδηγήσουν στην επίσπευση της εκδίκασης των αστικών διαφορών για εργατικά θέματα, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία.