Μπορεί να μειώθηκε η ακραία φτώχεια σ’ όλο τον πλανήτη, όμως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι ανισότητα εξακολουθούν να υφίστανται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο αριθμός των ατόμων που ζουν κάτω απ’ όριο της απόλυτης φτώχειας μειώθηκε κατά περίπου 100 εκατ. (12%).

Το 2013, 767 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο περνούσαν την μέρα τους με λιγότερο από 1,90 δολάριο, ενώ το 2012 881 εκατ. ζούσαν με κάτω από 1,9 δολάριο.

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σημειώνει:

Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλές χώρες συνέχισαν να μειώνουν τη φτώχεια και να τονώνουν τη γενική ευημερία σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία είναι ληθαργική

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει ότι το 2013 οι φτωχοί ήταν 1,1 δις λιγότεροι σε σύγκριση με το 1990, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκε ο πληθυσμός, κάτι το οποίο αποτυπώνει τις προσπάθειες που γίνονται για μείωση της φτώχειας.

Στόχος του ΟΗΕ είναι ο τερματισμός της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030. Ωστόσο, η ΠΤ τονίζει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να σταματήσουν και οι ανισότητες.

Σύμβουλος της ΠΤ υποστήριξε, μιλώντας σε δημοσιογράφους:

Η επίτευξη των στόχων της διεθνούς κοινότητας ως το 2030 θα απαιτήσει πράγματι ο κόσμος να προσπαθήσει να μειώσει τις ανισότητες και να κάνει την ανάπτυξη ευρύτερη

Τα τελευταία 25 χρόνια μέχρι το 2013, οι εισοδηματικές ανισότητες αυξήθηκαν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανάμεσα στο 2008 και το 2013, οι πλουσιότεροι είδαν αύξηση των εισοδημάτων τους κατά 60% ταχύτερα, σε σύγκριση με το 40% των φτωχότερων σε 84 χώρες.

Ποια είναι η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας;

Προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες, η ΠΤ κάνει έκκληση προς τις χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες «να επενδύσουν στην παιδική ηλικία, να εγγυηθούν την διεύρυνση της ιατρικής και φαρμακευτικής κάλυψης και να προσφέρουν βοήθεια σε ρευστό στους πιο φτωχούς πολίτες τους».

Σημειώνεται, πάντως πως η ΠΤ εκτιμάει ότι 2015 η φτώχεια έπεσε για πρώτη φορά κάτω απ’ το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.