Το δικό του μήνυμα προς τους Θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους έστειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απ’ τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ. «Για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης η Ελλάδα, θα πρέπει οι πιστωτές  να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε πως τώρα έχει έρθει αυτή η στιγμή. Μέχρι τέλος του έτους, συνέχισε, θα πρέπει να έχουν ανακοινωθεί τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους. Έτσι, θα δοθεί το μήνυμα στους επενδυτές ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».

Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτός είναι απαραίτητος όρος προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017. Αυτό αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι’ αυτό τον λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί

Η φετινή χρονιά, σημείωσε ο Α. Τσίπρας, σηματοδοτεί την στροφή προς την ανάκαμψη της οικονομίας, «το Grexit αποτελεί ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι «δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ».

Κάθε μέρα δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του 2008 σηματοδότησε τη στροφή στη λογική της εθνικοποίησης των συλλογικών προβλημάτων.

«Η προσφυγή στη λογική όχι στην αυλή μου, αποφεύγοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης σε κοινωνικούς, οικονομικούς και δημοσιονομικούς τομείς, είναι ο λόγος που η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση αυτή. Για να το θέσουμε διαφορετικά, η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό, τι πέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης: να σταματήσει η κρίση».

Ο Αλέξης Τσίρας είπε πως, ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. «Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα».

Οι πέντε λόγοι για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη κατά τον Πρωθυπουργό:

  1. Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,
  2. Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,
  3. Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
  4. Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,
  5. Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.

Αυτό (ο πυλώνας σταθερότητας και η αξιοπιστία) οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της περιοχής σε διμερή, τριμερή – μαζί με την Κύπρο – και σε πολυμερές επίπεδο

Photo: ©INTIMEnews/Andrea Bonetti