Μήνυμα Τουσκ σε Τουρκία. “Μια συμφωνία με την Τουρκία έχει νόημα μόνο αν μειώσει τη ροή των μεταναστών με επιτυχία”, ήταν τα λόγια του Ντόναλντ Τουσκ απαντώντας στην ουσία στις απαιτήσεις της Τουρκίας για υποχρεωτικές θεωρήσεις, μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. αλλά και πρόοδο στο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε.

Με την επιστολή ο Ντόναλντ Τουσκ ενημέρωσε τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. σχετικά με το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έσπευσε να προειδοποιήσει, μέσω της επιστολής του, τους ηγέτες των κρατών ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για συνεργασία με χώρες της Μέσης Ανατολής που φιλοξενούν Σύρους πρόσφυγες, καθώς με τις επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία η κατάσταση έχει γίνει πιο πολύπλοκη.

“Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την άνοιξη και τον κίνδυνο μεγαλύτερων κυμάτων μεταναστών προς την Ευρώπη. Εκατομμύρια μπορεί να αρχίσουν να έρχονται προς την Ευρώπη. Όσο υπερβολική και να φαίνεται αυτή η γνώμη, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε έτοιμοι για παντός είδους σενάρια”.

Ακόμα πρόσθεσε την ανάγκη να επανεξεταστούν οι όροι του Δουβλίνου ΙΙ αλλά και να ενισχυθούν τα σύνορα των κρατών- μελών της Ε.Ε.

Τέλος, στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να γίνει συζήτηση σχετικά με το τι απαιτεί η Βρετανία πριν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της στην Ε.Ε.