Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν τη μοναξιά από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι νιώθουν ολοένα και πιο μοναχικοί και απομονωμένοι. Οι σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες αυτού μπορούν να αποδειχθούν ως οι μεγαλύτερες απειλές για την υγεία.

Η έννοια της μοναξιάς πρέπει να διαχωρίζεται από αυτήν της μοναχικότητας, καθώς πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη μοναχικότητα.
Αν όμως δεν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία και βιώνεις τη μοναξιά υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπίσεις αυτό το συναίσθημα.

Αποδέξου το

Η μοναξιά δεν είναι μια κατάσταση. Δεν είσαι όντως μόνος σε αυτόν τον κόσμο ούτε θα νιώθεις μόνος για πάντα. Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα , ένας φόβος. Καλύτερα να το αποδεχτείς χωρίς να προσπαθείς να το αιτιολογήσεις με βάση τη λογική.

Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου

Μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και στις σκέψεις σου. Ξεκίνα να κοινωνικοποιείσαι, να συναναστρέφεσαι με άλλα άτομα. Ξεκίνα να εκφράζεσαι, να μπαίνεις σε συζητήσεις και να εκφράζεις τα συναισθήματά σου.

Ξεκίνα μια δραστηριότητα

Αντί να κάθεσαι στη μοναξιά σου εστίασε κάπου άλλου την προσοχή σου. Μπορείς να επικεντρωθείς σε δραστηριότητες που σου αρέσουν, μπορείς να πειραματιστείς με μια καινούργια. Επιπλέον, μπορείς να ασχοληθείς με τον εθελοντισμό. Κάθε δραστηριότητα θα τονώσει την αυτοπεποίθησή σου και θα σε βάλει σε μια ομάδα με άλλους ανθρώπους.

Photo: Shutterstock