Οκ μπορεί ο καιρός ειδικά φέτος να έχει τρελαθεί τελείως και μόλις πρόσφατα να καταλάβαμε δειλά δειλά τα πρώτα δείγματα της άνοιξης, όμως επιστήμονες από τη Ζυρίχη και την Καλιφόρνια λένε ότι δεν φταίει η κλιματική αλλαγή για τους βαρείς χειμώνες που βιώνουμε.

Στην πραγματικότητα λένε ότι το ακραίο κρύο θα γίνει όλο και πιο αραιό φαινόμενο, καθώς το κλίμα γίνεται όλο και πιο ζεστό.

Το επιχείρημα έχει ως εξής: Η Αρκτική θερμαίνεται εδώ και δεκαετίες, και οι θερμοκρασίες στα μέσα γεωγραφικά πλάτη ποικίλλουν λιγότερο συχνά όταν υπάρχει λιγότερη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των τροπικών και των πόλων.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει και τέλος για τις ακραίες θερμοκρασίες. “Παρά τη χαμηλότερη διαφορά θερμοκρασίας, θα υπάρξουν πιο ακραίες θερμές περίοδοι στο μέλλον, καθώς η Γη θερμαίνεται όλο και περισσότερο.

Η έρευνα εναντιώνεται και σε μια άλλη θεωρία, ότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής αποδυναμώνει ένα μεγάλο, ισχυρό άνεμο που οδηγείται από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των πολικών περιοχών και των γαλήνιων τροπικών περιοχών.

Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι το νέφος από την Ασία επιδεινώνει τις καταιγίδες πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι πιθανόν να μας δημιουργήσει ψυχρότερους χειμώνες.

Εσύ ποια θεωρία θα πιστέψεις;