Αν θες να απολαμβάνεις έναν ευχάριστο και μεγάλο σε διάρκεια σε ύπνο καλά θα κάνεις να κλείνεις πού και πού την οθόνη του κινητού σου και να χαλαρώνεις.

Νέα έρευνα που έγινε επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά αυτό που όλοι γνωρίζαμε αλλά και πάλι δεν εφαρμόζουμε: ότι η υπερβολική έκθεση του ανθρώπου στην οθόνη των smartphones έχει ως αποτέλεσμα χειρότερη ποιότητα και λιγότερη ώρα ύπνου.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο με τη συμμετοχή 653 ατόμων.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα εγκατέστησαν στο κινητό τους ένα app, το οποίο καταγράφει πόσες ώρες χρησιμοποιούν τη συσκευή τους. Η εφαρμογή συνέλεξε στοιχεία για ένα μήνα. Την ίδια στιγμή, γινόταν και καταγραφή της ποιότητας του ύπνου.

Τελικά διαπιστώθηκε ότι ένας χρήστης έχει ανοιχτή την οθόνη του smartphone του κατά μέσο όρο για 38,4 ώρες το μήνα, ενώ η οθόνη ανοίγει για 3,7 λεπτά κάθε ώρα της ημέρας.

Όσο πιο πολύ κοιτούσε την οθόνη του κινητού του ο κάθε χρήστης, τόσο χειρότερο και με μικρότερη διάρκεια ύπνο είχε. Μάλιστα, ο ύπνος γίνεται ακόμα χειρότερος όταν ο χρήσης απασχολείται με το κινητό του πριν κοιμηθεί.

Photo: ANABGD/ISTOCK