Νιώθεις κουρασμένος και πεσμένος; Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου το σύντροφό σου για μια στιγμή. Μήπως ήδη νιώθεις καλύτερα; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychophysiology διαπιστώνει ότι το να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς το σύντροφό σου κατευθείαν σου δημιουργεί «εποικοδομητικό άγχους», σου δίνει μια ώθηση ενέργειας και μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να προστατεύουν τα άτομα από φυσικές και ψυχικές ασθένειες. Μια μελέτη έδειξε πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που κάνουν ασκήσεις αποκατάστασης -ας πούμε μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο- παρουσιάζουν μεγαλύτερη βελτίωση όταν κάνουν την άσκηση με το άλλο τους μισό.

Για την πιο πρόσφατη μελέτη, όμως, η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Sarah Stanton από το Western University στο Οντάριο του Καναδά ανέλυσε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε 183 συμμετέχοντες πριν και αφού είχαν σκεφτεί το σύντροφό τους.

Όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν τους συντρόφους τους, η ομάδα παρατήρησε αύξηση της γλυκόζης και αύξηση στην θετική διάθεση για σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες σκέφτονταν έναν φίλο του αντίθετου φύλου ή το πρωινό τους πρόγραμμα, η ομάδα παρατήρησε μια μικρή μείωση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα τους, που συνδέονται με το εποικοδομητικό άγχος, έρχονται σε άμεση αντίθεση με την «κακή», βλαβερή αγωνία. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι όταν σκεφτόμαστε το σύντροφό μας τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται. Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που απελευθερώνεται ως απάντηση στο άγχος.

Να σημειωθεί ότι τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τους νέους εραστές, αλλά τα ίδια συμπτώματα βιώνουν όσα ζευγάρια είναι μαζί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 μηνών σε μια σχέση.