Ακόμα κι αν δεν κατάφερες να πετύχεις στις Πανελλήνιες εξετάσεις, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σου κόβονται τα φτερά. Αυτές ήταν απλά μια μάχη, όχι ο πόλεμος, οπότε δεν χρειάζεται να το βάζεις κάτω και να λες πως δεν θα μπορέσεις να πετύχεις τίποτα στη ζωή σου. Το ξέρεις πως δεν είναι έτσι. Τα καλύτερα σε περιμένουν αρκεί να παλέψεις για να μπορέσεις να πετύχεις τον στόχο σου που είναι να συνεχίσεις τις σπουδές σου.

Ευτυχώς για σένα, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις τα χρήματα που χρειάζονται για να μπορέσεις να σπουδάσεις σε κάποιο κολέγιο ή κάποια άλλη σχολή που απαιτεί δίδακτρα, μπορείς να ψάξεις και να βρεις Πανεπιστήμια του κόσμου τα οποία είναι δωρεάν.

Βέβαια, αν αποφασίσεις να σπουδάσεις στο εξωτερικό ακόμα και μέσω διαδικτύου θα πρέπει σαφώς να γνωρίζεις την γλώσσα της χώρας. Επίσης, αν το πτυχίο δεν είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, θα πρέπει στη συνέχεια να δώσεις ειδικές εξετάσεις για την αναγνώρισή του.

Τα δωρεάν Πανεπιστήμια σε περιμένουν για να συνεχίσεις τις σπουδές σου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή ακόμα και για να παρακολουθήσεις κάποιο μεταπτυχιακό.

Οι επιλογές που έχεις είναι δύο: είτε θα πρέπει να μείνεις στη χώρα που βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το οποίο θα επιλέξεις, είτε μπορείς να κάνεις και τα μαθήματα μέσω διαδικτύου.

Ποια είναι τα Πανεπιστήμια στα οποία μπορείς να σπουδάσεις δωρεάν;

London School of Economics:

Το LSE μέσα σ΄ένα χρόνο κατάφερε να ανέβει 11 ολόκληρες θέσεις την παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων και έτσι φέτος συγκαταλέγεται στα καλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Σ΄αυτό μπορούν να φοιτήσουν όσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις για τη μελέτη των επιχειρήσεων, αλλά και γενικότερα τα οικονομικά. Μπες εδώ και δες τι θα σε ενδιέφερε να παρακολουθήσεις δωρεάν.

Carnegie Mellon University, USA:

Το σύνθημα του συγκεκριμένου πανεπιστημίου είναι το εξής: «Η καρδιά μου είναι στην εργασία», καθώς είναι γνωστό για τις πολλές εφευρέσεις και καινοτομίες σχετικά με τα μηχανοκίνητα οχήματα.

Την τελευταία δεκαετία-  από τότε δηλαδή που το διαδίκτυο μπήκε ενεργά στην καθημερινότητα των ατόμων- το Carnegie Mellon University δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την εξέλιξη των πραγμάτων και να μην δημιουργήσει τα δικά του διαδικτυακά προγράμματα τα οποία είναι και δωρεάν.

University of California, Los Angeles:

Το UCLA είναι πολύ γνωστό για τη σωστή εκπαίδευση που προσφέρει αλλά και για το μεγάλο πρόγραμμα των φοιτητών ανταλλαγής, καθώς περισσότεροι από 2.400 φοιτητές μεταβαίνουν στο εξωτερικό γι΄αυτό κάθε χρόνο.

To UCLA κάθε εποχή διαθέτει ορισμένα free online courses, στα οποία θα πρέπει να προλάβεις να κάνεις έγκαιρη εγγραφή προκειμένου να τα παρακολουθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τα online μαθήματα εδώ.

Stanford University:

Το Πανεπιστήμιο Stanford το οποίο συνεργάζεται με το Coursera αλλά και περισσότερα από 30 πανεπιστήμια διαθέτει μαθήματα πολλών ειδικοτήτων.

Βέβαια, η μόνη ιδιαιτερότητα του είναι πως μέχρι στιγμής  οι φοιτητές δεν μπορούν να αποκτήσουν πτυχίο, ωστόσο μπορούν να λάβουν ένα πιστοποιητικό επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος.

MIT:

Το MIT αποτελεί το πρώτο πανεπιστήμιο το οποίο πρόσφερε δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα μέσα από το Open Courseware project. Ειδικά μετά τη συνεργασία του που ξεκίνησε με το Πανεπιστήμιο Harvard το 2012, το ενδιαφέρον το διαδικτυακών φοιτητών εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Στο MIT ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μια σειρά από online free courses για διάφορους κλάδους, όπως είναι επιχειρήσεις, ενέργεια, καλές τέχνες, υγεία, ανθρωπιστικές σπουδές, μαθηματικά, επιστήμη, κοινωνικές επιστήμονες, παιδαγωγικά.

University of Pennsylvania:

Το University of Pennsylvania  διαθέτει μια σειρά από online μαθήματα, τα οποία διατίθενται δωρεάν στους ενδιαφερόμενους. Η γκάμα των επιλογών ποικίλλει από επιχειρήσεις και εκπαίδευση, μέχρι και υγεία, πληροφορική και ανθρωπιστικές σπουδές.

Μπορείς να δεις όλα τα διαθέσιμα μαθήματα εδώ.

University College London:

To UCL ιδρύθηκε το 1826 και είναι το πρώτο αγγλικό πανεπιστήμιο το οποίο έδωσε το 1878 ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες με τους άνδρες.

Να τονισθεί, πως το UCL έχει ένα από τα μεγαλύτερα μεταπτυχιακά προγράμματα στη χώρα.

Σ’ αυτή τη λίστα μπορείς να δεις τα διαθέσιμα γι’ αυτή την περίοδο μαθήματα. Σημειώνεται πως εκτός απ’ τα free courses, υπάρχουν και ορισμένα μαθήματα που είναι με μικρό κόστος.

Yale University, USA:

Αποτελεί το τρίτο αρχαιότερο ίδρυμα εκπαίδευσης στις ΗΠΑ. Μάλιστα, σ΄αυτό έχουν σπουδάσει πέντε Αμερικανοί πρόεδροι οι: William Howard Taft, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bill Clinton και George W. Bush.

Όλα τα διαθέσιμα online μαθήματα του Yale University έχουν καταγραφεί μέσα στις αίθουσες του Πανεπιστημίου και διατίθενται με video, audio αλλά και γραπτή μορφή.

Για να τα παρακολουθήσει κανείς δεν απαιτείται κάποια εγγραφή, ενώ δεν δίνεται και κάποιο πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Πιστοποιητικά παρακολούθησης δίνονται εάν λάβει κανείς μέρος στο  Yale Summer Online. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Johns Hopkins University, USA:

Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1876 από τον Johns Hopkins που ήταν ρεφορμιστής και φιλάνθρωπος.

Έχει βασιστεί στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης, ενώ από αυτό έχουν αποφοιτήσει αξιοσημείωτοι άνθρωποι.

Για να παρακολουθήσει κάποιος τα online μαθήματα, θα πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει το Introduction to Online Learning, ένα μίνι-δωρεάν εισαγωγικό μάθημα, αλλά και να έχει τις απαιτούμενες γνώσεις πάνω στην πληροφορική.

Από εκεί και πέρα ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κάνει εγγραφή και να επιλέξει τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν.

Πιστεύουμε να πήρες μια γεύση απ΄τις δωρεάν σπουδές που είναι διαθέσιμες για εσένα σε Πανεπιστήμια όλου του κόσμου και να σε πείσαμε πως δεν πρέπει για κανένα λόγο ν’ αφήσεις τα όνειρά σου. Η λίστα με τα παραπάνω Πανεπιστήμια αποδεικνύει πως μπορείς να συνεχίσεις, να ολοκληρώσεις ή να ξεκινήσεις τις σπουδές σου σε καταξιωμένα ιδρύματα όλου του κόσμου με μηδενικό κόστος.

Σίγουρα οι ολοκληρωμένες σπουδές ή κάποιο μεταπτυχιακό απαιτούν χρήματα, ωστόσο, ακόμα και μια μικρή, δωρεάν σπουδαστική εμπειρία σε Πανεπιστήμια τέτοιου κύρους δεν παύει να αποτελεί κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο θα σε βοηθήσει να εμπλουτίσεις τις γνώσεις αλλά και το βιογραφικό σου!

Πρέπει να παλέψεις και είμαστε σίγουροι πως αν το κάνεις θα τα καταφέρεις.

Και μην ξεχνάς την φράση του Αριστοτέλη: 

Εκπαιδεύοντας το μυαλό, χωρίς να εκπαιδεύσουμε την καρδιά, δεν είναι καθόλου εκπαίδευση

Photos: standard.co.uk,en.wikipedia.org,omegafi.com,thecirclegsu.com