Έντονη είναι η αντίδραση του Βερολίνου σχετικά με τα τελευταία μέτρα ανάκτησης του ελέγχου τα οποία έλαβε η εξουσία στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ «αντιβαίνουν στο κράτος δικαίου». Την ίδια στιγμή την μεταφορά των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Αλεξανδρούπολη για λόγους ασφαλείας αποφάσισε την Τρίτη το βράδυ η αστυνομία.

Σύμφωνα με το NTV, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διεξάγει έρευνες για τους στρατοδίκες και τους εισαγγελείς των στρατοδικείων της χώρας και έθεσε σε διαθεσιμότητα 262 εξ αυτών.

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούει η Γερμανία:

Ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε:

Σχεδόν καθημερινά λαμβάνονται νέα μέτρα τα οποία αντιβαίνουν σ’ έναν τρόπο δράσης που σέβεται το κράτος δικαίου και δεν σέβονται την ανάγκη για αναλογικότητα

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι τα μέτρα είναι βαθιά ανησυχητικά».

Μεταφορά των οκτώ Τούρκων από την Αλεξανδρούπολη στην Καβάλα:

Οι οκτώ άνδρες οι οποίοι προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη λίγες ώρες μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία μεταφέρθηκαν στην Καβάλα.

Να τονισθεί, πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι στρατιωτικοί αρνούνται πως έχουν κάποιο σχέση με το πραξικόπημα, ενώ φέρεται πριν προσγειωθούν να κατέστρεψαν το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους τους οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επιμένουν πως με το ελικόπτερο μετέφεραν, ύστερα από εντολές, τραυματίες.

Όλοι τους, έχουν αρνηθεί την οποιαδήποτε συμμετοχή τους στο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν και αναφέρουν:

«Ποτέ δεν βρεθήκαμε στη Μαρμαρίδα για να επιτεθούμε στον Πρόεδρο. Ποτέ δεν ανοίξαμε πυρ. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί αφού το ελικόπτερο δεν ήταν οπλισμένο, ενώ φαίνεται και η πορεία μας. Μεταφέραμε μονάχα τραυματίες. Εμείς δεχτήκαμε πυρά και γι’αυτό φύγαμε για Ελλάδα».