Οι αλλαγές στα φάρμακα θα ισχύσουν μετά το πρώτο εξάμηνο του 2016, και όχι άμεσα, επιβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής.

Θα υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο για την τιμολόγηση των off patent φαρμάκων, ενώ ότι οι τιμές των γενοσήμων θα διατηρούν το 65% της τιμής των πρωτοτύπων μετά την λήξη προστασίας των πρωτοτύπων και όχι το 32,5%.
«Θα δώσουμε συγκροτημένη μάχη με επιχειρήματα απέναντι στους θεσμούς για να διατηρηθεί η τιμή», έκανε λόγο ο υπουργός καθησυχάζοντας τους φαρμακοβιομηχάνους.

Ταυτόχρον υπογράμμισε ότι:«Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως μάχη δεν είναι μόνο η μάχη για την προστασία των τιμών, αλλά η μάχη για την αναπτυξιακή στρατηγική της εγχώριας βιομηχανίας» και η κυβέρνηση θα στηρίξει αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο.
Ο υπουργός θεώρησε «εύλογη» την ένσταση των Ελλήνων φαρμακοβιομηχάνων ότι εάν μειωθούν οι τιμές ενδεχομένως θα επηρεαστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους. Θέλησε όμως να πει ότι: «αυτή η αλλαγή δεν αφορά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα, αλλά το δελτίο τιμών που θα εκδοθεί μέσα του 2016. Άρα άμεσα δεν θα επηρεαστούν σημαντικά οι τιμές, πέρα από τη μείωση που θα προκαλέσει η απώλεια του προστατευτικού φραγμού του 2012 και αφορούσε την τιμολόγηση των γεννόσημων και των off patent που είχαν εγκριθεί πριν το 2012. Αυτό αφαιρέθηκε».

Konstantinos Tsakalidis / SOOC