Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός γραμματέας Κωστής Παπαϊωάννου μετά την αποχώρηση του Νίκου Παρασκευόπουλου απ’ το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Παπαϊωάννου στην επιστολή του έκανε έναν απολογισμό του έργου του και ευχαρίστησε τον πρώην Υπουργό Δικαιοσύνης για την εξαιρετική τους συνεργασία και την εμπιστοσύνη που του έδειξε.

Παράλληλα, ευχήθηκε καλή επιτυχία στη νέα ηγεσία του Υπουργείου και στη συνέχεια υπογράμμισε:

Η διασφάλιση των δικαιωμάτων απαιτεί διαρκή προσπάθεια και δεν είναι αποκομμένη από την γενικότερη ασκούμενη πολιτική. Οι συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας μικρά περιθώρια αφήνουν για θετικές παρεμβάσεις στο πεδίο των δικαιωμάτων. Γι’ αυτό τώρα, κάθε υποχώρηση κοστίζει πιο ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Σταύρος Κοντονής έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Παπαϊωάννου, ενώ παράλληλε τον ευχαρίστησε για το έργο του. Παράλληλα, του ευχήθηκε καλή συνέχεια στην πορεία του.

Η δήλωσε του κ. Παπαϊωάννου:

«Υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Κλείνει ένας κύκλος 20 μηνών.

Με τους συνεργάτες μου αναλάβαμε νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εξάλειψη των διακρίσεων: νομοθετήσαμε την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε όλα τα ζευγάρια, ενισχύσαμε την αντιρατσιστική νομοθεσία, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση των εγκλημάτων μίσους και του ρατσισμού. Η θέσπιση ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας στα σώματα ασφαλείας και τους υπαλλήλους των φυλακών και η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης βρίσκονται στη Βουλή για ψήφιση. Δουλέψαμε για μια Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Το νομοσχέδιο για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου είναι σχεδόν έτοιμο για δημόσια διαβούλευση.

Ευχαριστώ τον Νίκο Παρασκευόπουλο γιατί με τίμησε με την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του. Ευχαριστώ ολόψυχα τους συνεργάτες μου, ήταν τιμή μου που δούλεψα μαζί τους.

Εύχομαι ολόψυχα στον νέο Υπουργό καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Κλείνω αυτόν τον κύκλο με τη βεβαιότητα πως στη σημερινή συγκυρία κάθε θεσμική υποχώρηση κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Όμως η προσπάθεια για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι διαρκής. Στην προσπάθεια αυτή θα είμαι παρών».

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC