Γίνονται συνεχώς βήματα για να χαλαρώσουν τα capital controls είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας, ενώ εκτίμησε πως η πλήρης άρση τους θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων απ’ την επόμενη εβδομάδα για τους επενδυτές με σχετική ρύθμιση που θα κατατεθεί.

Για το νέο δάνειο απ’ τον ESM

Σχολιάζοντας το νέο δάνειο απ’ τον ESM, ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε πως ένα μέρος του χρησιμοποιείται για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών κι ένα άλλο για την αποπληρωμή του χρέους με καλύτερους όρους.

Με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, είναι σχεδόν αναδιάρθρωση του χρέους. Ένα τρίτο μέρος του νέου δανείου πήγε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τελικά χρειάστηκαν πολύ λιγότερα χρήματα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η προηγούμενη Κυβέρνηση έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να αντιμετωπίσει το θέμα των κόκκινων δανείων, πετώντας μας το μπαλάκι

Ερωτηθείς σχετικά με την άποψη του κ. Ρέγκλινγκ ότι οι περσινές διαπραγματεύσεις κόστισαν 100 δις ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως εάν βρισκόταν σ’ ένα σεμινάριο Πανεπιστημίου, δεν θα είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Για την δεύτερη αξιολόγηση σχολίασε πως κάθε αξιολόγηση είναι πιο εύκολη απ’ την προηγούμενη, όμως πάντα υπάρχουν συγκρούσεις.

Για τη διαπραγμάτευση, είπε πως άνοιξε το ζήτημα του χρέους μετά το δημοψήφισμα ένα χρόνο πριν, και παραδέχθηκε τη δυσκολία του να διαπραγματεύεται με τέσσερις Θεσμούς που συγκρούονται μεταξύ τους.

Ως πανεπιστημιακός και ως υπουργός λέω πως αυτό το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση χωρίς το ΔΝΤ. Αντιλαμβάνομαι, όμως, τους προβληματισμούς των Ευρωπαίων