Πέντε χρόνια πολέμου ήταν αρκετά για να ερειπώσουν τη Συρία και να στοιχίσουν τη ζωή σε 270 χιλιάδες άτομα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  ανάμεσα στους χιλιάδες νεκρούς βρίσκονται 79.106 άμαχοι πολίτες εκ των οποίων τα 13.500 παιδιά και 8.760 γυναίκες.

Οι αριθμοί που σοκάρουν αποκαλύπτουν πως τουλάχιστον ο μισός πληθυσμός έχει χάσει τη ζωή του και πως η εξέγερση στη Συρία κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ  έχει καταστρέψει τα πάντα.

Να σημειωθεί πως οι εν λόγω αριθμό αποκαλύφθηκαν σε απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 23 Φεβρουαρίου του 2016.

Η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση η οποία έδωσε τους συγκεκριμένους αριθμούς τονίζει πως δεν έχουν συμπεριληφθεί οι χιλιάδες αγνοούμενοι.

Αναφορικά με την μελέτη που δόθηκε δημοσιότητα τον Φεβρουάριο, οι ερευνητές του ΟΗΕ σημείωσαν πως υπάρχουν και χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι κρατούνταν από τις διάφορες εμπλεκόμενες πλευρές και έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, για την εξόντωση των φυλακισμένων επιρρίπτουν ευθύνες στο καθεστώς της Δαμασκού.

Συριακή ανθρωπιστική οργάνωση,  υπογραμμίζει πως 177 νοσοκομεία έχουν ήδη καταστραφεί και ότι τουλάχιστον 700 μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού έχουν σκοτωθεί από το 2011 έως και σήμερα.

Παράλληλα, η γαλλική ΜΚΟ, Handicap International, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον τρόμο που επικρατεί.

Η ΜΚΟ Save the Children τον Μάρτιο του 2016 τόνισε:

Τουλάχιστον 250.000 παιδιά ζουν υπό άγρια πολιορκία σε περιοχές που έχουν γίνει πραγματικές φυλακές

Μάλιστα, στους περισσότερους από 450.000 ανέρχονται πλέον οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν σήμερα πολιορκημένοι στη Συρία, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

4,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.