Έντονη ήταν η αντίδραση της Angela Merkel αλλά και του Martin Schulz για τις εκκλήσεις του Recep Tayyip Erdoğan προς τους Τούρκους ψηφοφόρους «να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας».

O πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan ισχυρίστηκε σε πρόσφατη ομιλία του, ότι τα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κάνουν προεκλογικό αγώνα με επιθέσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Σε προεκλογική ομιλία της στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, η καγκελάριος της Γερμανίας είπε ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

Από την πλευρά του ο Martin Schulz τόνισε ότι «δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές», ενώ όταν απευθύνθηκε στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών συμπλήρωσε ότι: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

«Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι είναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα», ήταν οι δηλώσεις του Erdogan που προκάλεσαν την αντίδραση Merkel και Schulz.

Photo: rt.com