Αισιόδοξοι ότι δεν θα απειληθεί η παγκόσμια οικονομία από τη βουτιά των χρηματιστηρίων φάνηκαν οι Μέρκελ και Ολάντ και τόνισαν ότι δεν υπάρχει ένδειξη για αναταραχές μεγάλης διάρκειας.

Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως “Η Κίνα θα κάνει οτιδήποτε μπορεί για να σταθεροποιήσει την κατάσταση της οικονομίας. Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος για όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Συνέχισε λέγοντας ότι “Η εντύπωσή μου είναι ότι αν όλοι κάνουν ότι τους αναλογεί, η Κίνα θα ανταποκριθεί επίσης στο δικό της μερίδιο ευθύνης, για να συνεχισθεί η οικονομική ανάπτυξη και το έχει κάνει αυτό, κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης”.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος με τη σειρά του θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο αναφέροντας πως “Η παγκόσμια οικονομία είναι αρκετά σταθερή για να έχει προοπτικές ανάπτυξης. Θα βρουν τις κατάλληλες απαντήσεις και αντιδράσεις”.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, λέγοντας πως δεν ανησυχεί για ενδεχόμενες επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από τις τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα, ενώ ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Κίνα αποτελούν έναν κίνδυνο που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

“Οι ανησυχίες που έχουν εγερθεί λόγω των εξελίξεων στην Κίνα είναι σίγουρα δικαιολογημένες. Ωστόσο, θεωρώ ότι πρέπει να πω, από όσο μπορούμε να κρίνουμε, ότι δεν θα συμβάλλουν σε μία επιδείνωση των εξελίξεων στη Γερμανία”, δήλωσε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας ότι θα βοηθήσουν η θετική δυναμική της Ευρώπης και οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.