Κάλεσμα στην Βρετανία να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την Ε.Ε. απηύθυνε η Άνγκελα Μέρκελ, το βράδυ της Δευτέρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η πρόσβαση στην εσωτερική αγορά συνεπάγεται ελεύθερη μετακίνηση εργατών».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος η οποία μίλησε στην ετήσια συνάντηση του Διπλωματικού Σώματος στο Βερολίνο, σημείωσε πως επιθυμεί «το Λονδίνο να παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος», ενώ παράλληλα διευκρίνισε πως ταυτόχρονα «η Ε.Ε. και τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη οφείλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους» και σημείωσε: «Όποιος θέλει ελεύθερη πρόσβαση, θα πρέπει επίσης ως αντάλλαγμα να αποδεχτεί όλες τις βασικές ελευθερίες, συμπεριλαμβανομένης της μετακίνησης προσώπων».

Στη συνέχεια της ομιλίας της η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε πως είναι δυσάρεστο το γεγονός ότι η Βρετανία αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ε.Ε. και πρόσθεσε πως είναι πεπεισμένη πως η Ε.Ε. είναι αρκετά ισχυρή ώστε να το ξεπεράσει. «Εναπόκειται τώρα στην Βρετανία να ενημερώσει επισήμως την E.Ε. για την επιθυμία της να αποχωρήσει» δήλωσε η καγκελάριος και τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν μόνο εφόσον θα έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από το Λονδίνο».

Για το μέλλον της Ε.Ε.:

«Οι 27 δεν μπορούν να συνεχίσουν σα να μη συνέβη τίποτα» δήλωσε η Καγκελάριος και σημείωσε «πρέπει να αναλογιστούμε από κοινού ποια μαθήματα θα πάρουμε για την μελλοντική διαδικασία ευρωπαϊκής ενοποίησης».

«Πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη πιο ανταγωνιστική, να ενισχύσουμε την έρευνα και την καινοτομία σε τομείς που έχουν προοπτική, όχι μόνο για να μην μείνουμε πίσω, αλλά και για να θέσουμε ευρωπαϊκά στάνταρντς», ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ και τόνισε «η Ευρώπη χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές και σταθερή δημοσιονομική κατάσταση».