Η αναγκαιότητα ενίσχυσης της Ε.Ε και η εξάλειψη των στερεοτύπων, ήταν η δήλωση με την οποία η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ξεκίνησε τον προεκλογικό της αγώνα, το Σάββατο στο Ντόρτμουντ της Βεστφαλίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα των χριστιανοδημοκρατών συνδικαλιστών στο κυβερνών κόμμα CDU στο κλειστό στάδιο Βεστφάλενχαλε, αναφέρθηκε πέρα από θέματα εσωτερικής πολιτικής και σε θέματα για τη σημασία της Ε.Ε. για τη Γερμανία.

Η ίδια υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της Ε.Ε, σημαίνει και ενίσχυση της Γερμανίας: «Θα πρέπει να μας είναι ξεκάθαρο, πως είναι προς το δικό μας συμφέρον, προς το συμφέρον της ειρήνης, της ευημερίας, της επικράτησης των αξιών μας – που, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, εξακολουθούμε να τις μοιραζόμαστε στην Ευρώπη».

Σε αναφορά της στις αξίες που διέπουν την Ε.Ε, «ελευθερία, αλληλεγγύη, δικαιοσύνη, κοινωνική οικονομία της αγοράς, προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», η Merkel ζήτησε απ’όλους να στοχοποιούν άλλους λαούς και να μην τους κατατάσσουν σε κατηγορίες. Η ίδια τόνισε ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε και να λέμε συνεχώς«εκείνοι», δηλαδή ότι «οι Έλληνες δεν μπορούν να εργάζονται, οι Γερμανοί είναι φετιχιστές της λιτότητας. Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του αξιοπρέπεια». Στο τέλος ανέφερε ότι όπως και σε άλλους λαούς, έτσι και στη Γερμανία «υπάρχουν τόσο τεμπέληδες, όσο και εργατικοί».

Όσον αφορά τα εσωτερικά ζητήματα της χώρας της, εκείνη μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις θέσεις του προεκλογικού της προγράμματος που σχετίζονται με τα κοινωνικά, οικονομικά και ζητήματα νέων τεχνολογιών.