Την αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας αποφάσισαν οι χώρες της Mercosur, οι οποίες ανέφεραν διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης.

Την πολιτική αναστολή της συμμετοχής της Βενεζουέλας «για διάρρηξη της δημοκρατικής τάξης», αποφάσισαν το Σάββατο οι υπουργοί Εξωτερικών της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Ουρουγουάης και της Παραγουάης, σύμφωνα με ανακοίνωση της κοινής αγοράς της Νότιας Αμερικής.

Η αναστολή αυτή εφαρμόζεται λόγω των ενεργειών τη κυβέρνησης του Nicola Maduro.

Η αναστολή της συμμετοχής εφαρμόζεται εξαιτίας των ενεργειών τη κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο και συνιστά έκκληση για άμεση έναρξη διαδικασίας πολιτικής μετάβασης και αποκατάστασης της δημοκρατικής τάξης.

Ήδη, η Βενεζουέλα για εμπορικούς λόγους, βρίσκεται στο περιθώριο της κοινής αγοράς των χωρών της Νότιας Αμερική από τον Δεκέμβριο. αλλά η επίκληση της ρήτρας περί διάρρηξης της δημοκρατικής τάξης στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτικών συνεπειών του αποκλεισμού.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης, ότι: «Η αναστολή δεν θα αρθεί… παρά μόνο όταν τα άλλα μέλη του οργανισμού θα θεωρήσουν ότι η δημοκρατική τάξη έχει αποκατασταθεί πλήρως».

Προϋπόθεση για την άρση της αναστολής τα ιδρυτικά μέλη έχουν θέσει «την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων της νομοθετικής εξουσίας, την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των εκλογών και την ακύρωση της Συντακτικής Συνέλευσης».

Η Mercosur είναι μια ένωση κρατών της Λατινικής Αμερικής και έχει ως μέλη την Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγουάη και συνεργαζόμενες χώρες τις Βολιβία, Χιλή, Περού, Κολομβία, Ισημερινό και παρατηρητές τις Νέα Ζηλανδία και το Μεξικό.

Ως σκοπό έχει την ελεύθερη αγορά και μετακίνηση αγαθών, συναλλάγματος και πολιτών.