Ίδιο κόμμα, ίδια εκδήλωση αλλά διαφορετικοί Πρόεδροι. Το 2015, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανέβηκε στο βήμα της ΔΕΘ για τη Νέα Δημοκρατία και υπόσχονταν πως θα είναι φέτος αυτός που θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια ως Πρωθυπουργός. Ένα, όμως,  χρόνο αργότερα στο βήμα όχι την πρώτη μέρα, αλλά μια εβδομάδα μετά τα εγκαίνια ανέβηκε ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη απ’ το βήμα της 81ης ΔΕΘ:

 • Μείωση της ανεργίας μέσω δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα
 • Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος και νέο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη
 • Συμφωνία με δανειστές για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους
 • Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση για μείωση των συντελεστών
 • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια.
 • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% εντός δυο ετών και μείωση στη φορολογία μερισμάτων στο 5%
 • Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
 • Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ απ’ τις 10.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
 • Μείωση των κατηγοριών του ΦΠΑ σε 22% και 11%
 • Μείωση κρατικών δαπανών 1,5 δις
 • Μείωση του ειδικού τέλους της ΕΡΤ
 • Αποκατάσταση της ρευστότητας
 • Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων
 • Επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων
 • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους
 • Μείωση φορολογικών συντελεστών έως και 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 άτομα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10%
 • Γενναία φορολογικά κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις – θεσμικά μέτρα για την βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος
 • Υλοποίηση ψηφιακής υπογραφής
 • Κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού σταθμού
 • Χορήγηση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Οι υποσχέσεις που είχε δώσει ο Β. Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ το 2015:

Πέρυσι, λοιπόν, ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επισήμανε πως «η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα». Παράλληλα, κατηγορούσε τον Αλέξη Τσίπρα πως «το μόνο νέο που έφερε είναι το νέο Μνημόνιο» και τον αποκάλεσε «πρωθυπουργό του 60ευρου» εξηγώντας πως ευθύνεται για την επιβολή των capital controls.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε δεσμευτεί, πως φέτος θα πραγματοποιήσει αυτός τα εγκαίνια της ΔΕΘ, καθώς θα ήταν ο νέος Πρωθυπουργός. Η πρόγνωση του, όμως, δεν βγήκε αληθινή και έτσι είδαμε τον Αλέξη Τσίπρα να την εγκαινιάζει και τον ίδιο να μην βρίσκεται καν στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.

Να θυμίσουμε, πως στην 80η ΔΕΘ την ομιλία του Β. Μεϊμαράκη παρακολούθησαν ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του           Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην 80η ΔΕΘ:

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο Β. Μεϊμαράκης και τόνισε: «Άλλα πειράματα η χώρα δεν αντέχει».

Παράλληλα, ο πρώην Πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως, μαζί με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ανέκοψε την πορεία της χώρας τον Δεκέμβριο του 2014 και επισήμανε πως προκάλεσε την προεδρική εκλογή και μετέπειτα τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

              Για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου:

Χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «μπλόφα» ο Β. Μεϊμαράκης επισήμανε πως «αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών».

Τα capital controls δεν μας έχουν πει ακόμα «αντίο» η διαφορά, όμως, με ένα χρόνο πριν είναι πως πλέον μπορούμε να κάνουμε ανάληψη 840 ευρώ για 15 ημέρες.

                  Για τα μεταλλεία στις Σκουριές:

Δεσμεύτηκε για επαναλειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές της Χαλκιδική και έκανε λόγο για μείωση των δημοσίων δαπανών με στόχο την φοροελάφρυνση.

      Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τον                                        απόδημο ελληνισμό:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε πως η Νέα Δημοκρατία θα δώσει Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τον απόδημο ελληνισμό.

Στις 13 Ιουλίου του 2016 η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε, στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, τροπολογία με την οποία δίνεται η δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος κατά τις βουλευτικές εκλογές του Απόδημου Ελληνισμού και εκλογέων που βρίσκονται στην αλλοδαπή.

                   Για τη συνταγματική αναθεώρηση:

To 2015, ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στις 2 Ιουλίου του 2016 η Νέα Δημοκρατία παρουσίασε τον βασικό άξονα και στόχο του νέου Συντάγματος επισημαίνοντας πως «θα πρέπει να είναι ο καταστατικός εκσυγχρονισμός της χώρας για αναβάθμιση των θεσμών και ενίσχυση της συμβολής τους στην έξοδο από την κρίση».

Αναλυτικά τα εννέα σημεία του:

«1. Η διασφάλιση της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα θητείας της Βουλής με κατάργηση της δυνατότητας προσχηματικών πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της με επίκληση εθνικού θέματος ή λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνητικής σταθερότητας προτείνεται πενταετής θητεία της Βουλής.

2. Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου με εκσυγχρονισμό των νομοθετικών και ελεγκτικών διαδικασιών του και ενίσχυση του ρόλου των κοινοβουλευτικών μειοψηφιών.

3. Η δραστική περιστολή της δικαστικής προστασίας πολιτικών προσώπων με την αφαίρεση δικαστικών αρμοδιοτήτων από τη Βουλή και την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης Υπουργών. Επίσης, η βουλευτική ασυλία καλύπτει μόνο πολιτική δραστηριότητα των βουλευτών.

4. Η επέκταση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής.

5. Η αναπτυξιακή ώθηση με κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με ασφαλές φορολογικό και ασφαλιστικό περιβάλλον και περαιτέρω προστασία της ιδιοκτησίας.

6. Η ενίσχυση της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστών.

7. Η κατάργηση του μονοπωλίου της Ανώτατης Δημόσιας Εκπαίδευσης.

8. H απλούστερη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

9. H κατάργηση περιττών και γραφειοκρατικών διατάξεων που δεν συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα και στην ευκρίνεια ενός σύγχρονου Συντάγματος».

                               Για την ελληνική οικονομία:

Δήλωσε πως οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί και τόνισε πως η οικονομία έχει επιστρέψει σε υφεσιακή τροχιά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε, πως η Νέα Δημοκρατία θα δημιουργούσε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και ομάδα εθνικού σχεδιασμού.

Ενώ τόνισε ότι « μέρος της επόμενης δόσης, θα μπορούσε να δοθεί για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου στους ιδιώτες»

                                Για το μνημόνιο και τα χρέος:

«Αντί να καταργήσουν το Μνημόνιο, έφεραν ένα χειρότερο» επισήμανε ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ και τόνισε πως «εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η χώρα έχει πλέον φορτωθεί με νέα χρέη και με ένα νέο δάνειο, ύψους 90 δισ. Ευρώ».

Και σημείωσε:

«Μετράμε ζημιές, οι πληγές δεν έκλεισαν. Το μόνο νέο που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το νέο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός του 60ευρου».

Δεσμεύτηκε για επενδύσεις στην καινοτομία, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό, στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και για μείωση της φορολογίας των αγροτών.

Ο πρώην Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για την Νέα Δημοκρατία πως αν γινόταν κυβέρνηση το μόνο που θα επιθυμούσε ήταν δουλειές για όλους.

                  Για τη συμφωνία και το ελληνικό χρέος:

Ο Β. Μεϊμαράκης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα και τόνισε «η συμφωνία των Βρυξελλών, της 12ης Ιουλίου, αποκλείει ρητά το κούρεμα του ελληνικού χρέους, ενώ η συμφωνία που υπέγραψε το 2012 η τότε κυβέρνηση, ήταν διαφορετική».

                                 Για το προσφυγικό:

Είχε επίσης κάνει ειδικά αναφορά στο προσφυγικό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Στην Τουρκία υπάρχουν 2.000.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη και τόνισε τη διεθνή διάσταση του προβλήματος. Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου,  δεν κατάφερε να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους, οι οποίοι θα απορροφούσαν τα κοινοτικά κονδύλια για τη αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, επειδή η αρμόδια υπουργός, η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου νόμιζε ότι οι μετανάστες λιάζονται». Ενώ είχε αποκαλέσει την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι».

Η διεθνή διάσταση της προσφυγικής κρίσης επιβεβαιώθηκε με την Ελλάδα πλέον να φιλοξενεί πάνω από 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια.

Τα σύνορα στην ΠΓΔΜ έχουν σφραγίσει, ενώ η μια χώρα μετά την άλλη υψώνει φράχτες για να κρατήσεις τα άτομα που αναζητούν διαφυγή και μια νέα ζωή μακριά.

                                      Για τις εκλογές:

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απηύθυνε έκκληση για «μίνιμουμ τριετή θητεία για τη Βουλή» και είχε πει «όχι» στις εκλογές κάθε εξάμηνο.

Μέχρι στιγμής εκλογές δεν έχουν πραγματοποιηθεί ξανά με τις εκτιμήσεις να θέλουν τους πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες το 2019.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του στης 80η ΔΕΘ ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε από τους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσουν να την στηρίζουν.

Θυμίζουμε πως τον Ιανουάριο του 2016 η Νέα Δημοκρατία άλλαξε χέρια. Μετά από το κάλεσμα που απηύθυνε το κόμμα οι οπαδοί του έδωσαν τα ηνία στον Κυριάκο Μητσοτάκη αναδεικνύοντας τον Πρόεδρο.

Κατά τη πρώτη δήλωση ως πρόεδρος του κόμματος ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

 Ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση ώστε σύντομα η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο iPop.gr λίγο πριν την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ν.Δ.