Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη τραγωδία των τελευταίων χρόνων», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Antonio Costa, αναφερόμενος στην φονική πυρκαγιά, η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 57 νεκροί και τουλάχιστον 59 τραυματίες, με τους αριθμούς ν’ αναμένεται, δυστυχώς, ν’ αυξηθούν, ενώ η επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Πορτογαλία φωτιά σε δάσος | © Rafael Marchante / Reuters

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας ορισμένοι θάνατοι προκλήθηκαν από εισπνοή καπνού, ενώ τα περισσότερα θύματα απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας και ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα διερευνηθούν τα αίτια των τόσων πύρινων μετώπων, υποσχόμενος πως οι Αρχές θα συνδράμουν στην ανακούφιση των πληγέντων.

Εκατοντάδες πυροσβέστες και 160 οχήματα όλο το βράδυ επιχειρούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας τόνισε πως οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.

Πολλά χωριά έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές, ωστόσο, η καταγραφή των ζημιών δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η γειτονική χώρα της Πορτογαλίας, η Ισπανία, συνδράμει στην επιχείρηση κατάσβεσης, καθώς έστειλε το πρωί της Κυριακής δύο αεροσκάφη Canadair για να βοηθήσουν το έργο των πορτογαλικών πυροσβεστικών δυνάμεων.

Πορτογαλία φωτιά σε δάσος

Ο Πορτογάλος Πρόεδρος, Marcelo Rebelo de Sousa, πήγε αμέσως στον τόπο της τραγωδίας, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».

Πορτογαλία φωτιά σε δάσος

Συνολικά στην Πορτογαλία εκδηλώθηκαν το Σάββατο περίπου 60 δασικές πυρκαγιές, καθώς η χώρα επλήγη από κύμα καύσωνα με την θερμοκρασία να φθάνει τους 40 βαθμούς, ενώ έπνεαν κατά τόπους ισχυροί άνεμοι.

Photos: © Rafael Marchante / Reuters