Λίγο πριν ξεκινήσουν επίσημα οι διαπραγματέυσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης το ΔΝΤ ζητά ευθέως από την Ελλάδα να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και πλήρη απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Με μία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναλύεται η κατάσταση αλλά και οι προοπτικές της Ευρωζώνης και αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται ή πρέπει να προωθηθούν στις χώρες-μέλη.  Στην περίπτωση της Ελλάδας τα εργασιακά και οι αγορές υπηρεσιών και αγαθών έχουν την τιμητική τους.

Πιο αναλυτικά το ΔΝΤ ζητά:

 1. Διατήρηση και επέκταση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας 

  Με την έκθεση του το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να διατηρήσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει, συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού, για τον οποίο μάλιστα το Ταμείο σημειώνει πως εξακολουθεί να είναι «από τους μεγαλύτερους στις χώρες της ΕΕ με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ».

  Να θυμίσουμε πως το ταμείο το 2012 επέμενε να θέτει ζήτημα κατάργησης 13ου και 14ου μισθού ώστε να υπάρξει ουσιαστική μείωση.

  Στην έκθεση το Ταμείο ζητάει να διατηρηθεί επίσης ο μειωμένος κατώτατος μισθός για τους νέους καθώς «η ανεργία των νέων είναι υψηλή». Παράλληλα ζητά «την υιοθέτηση αλλαγών ώστε να ευθυγραμμιστεί το πλαίσιο που αφορά τις μαζικές απολύσεις και τις συλλογικές δράσεις (σσ συνδικαλιστικός νόμος) με τις βέλτιστες πρακτικές εντός της ΕΕ». Κάτι όμως που σύμφωνα με ειδικούς στο χώρο των εργασιακών σημαίνει ότι το Ταμείο επιμένει να καλοβλέπει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο με βάση το καθεστώς που διέπει ορισμένες χώρες της Ένωσης.

 2. Ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και αγαθών 

  Να συνεχιστεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων και μάλιστα να δοθεί προτεραιότητα σε αυτά που όπως λέει είναι κρίσιμα για την μακροοικονομική προοπτική της χώρας ζητάει στην έκθεση το ΔΝΤ. Για την ακρίβεια στο κείμενο συγκεκριμενοποιεί τα επαγγελμάτα που θέλει να δοθούν προτεραιότητα στους μηχανικούς, τους δικηγόρους και τους λιμενεργάτες.Να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε  επιπλοκές στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για την εργασιακή ειρήνη στον ΟΛΠ μετά τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco με την πρόσφατη υπόσχεση προς τους λιμενεργάτες ότι δεν θα θιγούν τα κεκτημένα τους!

 3. Επίσης ζητά να εφαρμοστούν οι συστάσεις του ΟΟΣΑ που ακόμα είναι σε εκκρεμότητα για να μειωθούν τα εμπόδια στον ανταγωνισμό και να επεκταθούν οι παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς (χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μεταποίηση). Ζητά παράλληλα τη μείωση των γραφειοκρατικών βαρών.
 4. Επιπρόσθετα ζητά τη συνέχιση της αναθεώρησης του συστήματος αδειοδότησης ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες πρακτικές κυρίως στους κλάδους τροφίμων και ποτών αλλά και στον τουρισμό.

Η ελληνική πλευρά έχει «τρέξει» σειρά ζητημάτων

Οι ελληνικές αρχές έχουν σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει την προώθηση των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε κλάδους κλειδιά (όπως οι εκπτωτικές περίοδοι, τα φορτηγά, οι τουριστικές ενοικιάσεις, το γάλα, οι φούρνοι, τα φαρμακεία, τα ποτά και τα προϊόντα πετρελαίου) και προωθούν το άνοιγμα κάποιων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές) και την απελευθέρωση της αγοράς για τουριστικές ενοικιάσεις

H γήρανση του πληθυσμού επηρεάζει αρνητικά το Δημόσιο χρέος

Στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπογραμμίζεται πως οι δημογραφικές εξελίξεις και δη η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη επηρεάζοντας ταυτόχρονα αρνητικά το Δημόσιο Χρέος.

Σύμφωνα με το κείμενο του ΔΝΤ οιχώρες που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού είναι η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Ιρλανδία, όπου η μέση αύξηση του μεριδίου των παλαιών εργαζομένων στο συνολικό εργατικό δυναμικό θα είναι περίπου 10% μεταξύ 2020 και 2035.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι είναι σε εξέλιξη η κατάρτιση πορίσματος απ’ την ανεξάρτητη Επιτροπή αξιολόγησης για την εργασιακή μεταρρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.