Νέες διευκρινίσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και την ελάφρυνση του χρέους δίνει η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας μάλιστα αυτή την φορά με συγκεκριμένα παραδείγματα που περιλαμβάνουν νούμερα. Η επικεφαλής του ΔΝΤ λέει πως δεν της αρέσει να παρουσιάσουν το ΔΝΤ ως δρακόντειο, ενώ παραδέχεται πως η Ελλάδα έχει υποστεί ήδη πολλές θυσίες.

Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες»: ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους. Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους. Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημαίνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά. Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο

Η Κριστίν Λαγκάρντ συνέχισε δίνοντας το εξής παράδειγμα:

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο. Οπότε, πρέπει όλα τα νούμερα να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».

Για την εικόνα που δίνει το ΔΝΤ, ξεκαθάρισε πως δεν της αρέσει που παρουσιάζεται ως δρακόντειο και τρομερό, καθώς δεν επιθυμούν δρακόντεια μέτρα στην Ελλάδα, που έχει ήδη υποστεί τόσες πολλές θυσίες.

Θέλω να πω, ότι πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, αυστηρό, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες. Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φοροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ εξέφρασε την άποψη πως πραγματικά επιθυμεί η Ελλάδα να επιτύχει, αλλά να το κάνει στην ζωή κι όχι στα χαρτιά.

«Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα, αλλά θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας, αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».