«Είναι πολύ μεγάλος δεν μου κάνει», «Είναι δυνατόν να κάνω σχέση με τον πιτσιρικά;», «Μα ίδια ηλικία, που πήγα και έπεσα;», είναι μερικές ατάκες που σίγουρα έχεις πει στην κολλητή σου, καθώς συζητάτε τα περί σχέσεων στον καθιερωμένο απογευματινό καφέ σας. Υπάρχει η ιδανική διαφορά ηλικίας για τον παρτενέρ σου; Και αν ναι ποια είναι αυτή;

Υπάρχουν αρκετές έρευνες και ακόμη περισσότερες παραφιλολογίες που έχουν ασχοληθεί με τη διαφορά ηλικίας σε μία σχέση ή έναν γάμο και τις επιπτώσεις αυτής στο ζευγάρι.

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ, όσο πιο μικρή είναι η διαφορά τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έχει ένας γάμος!

Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, ζευγάρια με διαφορά ηλικίας 5 ετών είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να χωρίσουν, συγκριτικά με τα συνομήλικα. Το ποσοστό ανεβαίνει στο 39%, όταν η διαφορά ηλικίας είναι 10 χρόνια, και όσο τα χρόνια αυξάνονται, η διαφορά όλο και ανεβαίνει! Το πιο καθοριστικό σημείο, ωστόσο, σύμφωνα με τους μελετητές είναι τα δύο πρώτα χρόνια. Αν μέσα σε αυτό το διάστημα, εσύ και το amore σου παραμείνετε αγαπημένοι, τότε το πιο πιθανό είναι να μη χωρίσετε στο μέλλον.

Ο Αμερικανός ψυχολόγος-σύμβουλος ζευγαριών και επικεφαλής της έρευνας, Sam Hamburg αναφέρει πως η διαφορά ηλικίας μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα, αν είναι τόσο μεγάλη, ώστε το ζευγάρι να βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια ζωής.

«Το πιο συχνό παράδειγμα ένα που συναντώ όλο και πιο συχνά, είναι η γυναίκα  που βρίσκεται γύρω στα τριάντα και παντρεύεται κάποιον γύρω στα πενήντα. Αυτή θέλει να αποκτήσει παιδιά, μα εκείνος δεν θέλει, είτε επειδή νιώθει αρκετά μεγάλος (όταν το παιδί μου θα είναι 20 εγώ θα είμαι 70), είτε γιατί έχει ήδη αποκτήσει  παιδιά από προηγούμενο γάμο».

Μπορεί, λοιπόν, η διαφορά ηλικίας, αυτή καθαυτή, να μην σε αποτρέπει να ζεις εναρμονισμένος με τον παρτενέρ σου, αλλά σίγουρα όσο μικρότερη είναι, τόσο περισσότερο ταυτίζονται τα ενδιαφέροντα και ο τρόπος ζωής σας…