Πολύ σημαντική για την διεθνή κοινότητα είναι η σημερινή ημέρα καθώς ξεκινούν επίσημα οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Συρία. Μετά την αναβολή που είχαν πάρει οι συνομιλίες, ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης πως δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αναβολή.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν χωρίς την συμμετοχή της αντιπολίτευσης της Συρίας, η οποία αρνείται να συμμετάσχει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Οι όροι της αντιπολίτευσης περιλαμβάνουν την διακοπή των επιθέσεων που έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο αμάχων αλλά και την εξασφάλιση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Συρίας.

Εκπρόσωπος του State Department σχολίασε το γεγονός, λέγοντας ότι: «Πρόκειται για μία πραγματικά ιστορική ευκαιρία γι’ αυτούς να πάνε στη Γενεύη και να προτείνουν σοβαρά μέτρα, πρακτικές εφαρμογής εκεχειρίας και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία χωρίς όρους».

Οι προγραμματισμένες συζητήσεις δεν μπορούν να αποτύχουν, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Να υπενθυμίσουμε πως στις 18 Δεκεμβρίου αποφασίστηκε ομόφωνα ο οδικός χάρτης για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία.

Το σχέδιο των τεσσάρων σελίδων υποστηρίζει μια πανεθνική εκεχειρία στη Συρία για να τεθεί σε ισχύ «μόλις οι εκπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αρχίσουν τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής μετάβασης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Το κείμενο του πλάνου «καλεί όλα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως κάθε επίθεση εναντίον αμάχων» και επίσης εξηγεί «ότι ο συριακός λαός θα αποφασίσει για το μέλλον της Συρίας».