Μεγαλύτερη έλλειψη παρατηρείται στο προσωπικό στις βρετανικές επιχειρήσεις, λόγω της αποχώρησης υπαλλήλων που είναι υπήκοοι χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση μιας οργάνωσης που εκπροσωπεί γραφεία εύρεσης εργασίας.

Η Συνομοσπονδία Εύρεσης και Πρόσληψης (REC) ανέφερε ότι η διαθεσιμότητα προσωπικού βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Τα τμήματα της οικονομίας που στηρίζονται περισσότερο σε ευρωπαίους εργαζόμενους βρίσκονται κάτω από ακόμα μεγαλύτερη πίεση, καθώς πολλοί εργαζόμενοι της ΕΕ επιστρέφουν στις πατρίδες τους

Η μεγαλύτερη έλλειψη παρουσιάζεται στο Λονδίνο, όπου ο αριθμός των προσλήψεων αυξάνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Βρετανίας.

«Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ένα ουσιώδες τμήμα της αγοράς εργασίας του Λονδίνου, δεν προσλαμβάνουν με τον συνήθη ρυθμό, καθώς η ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει το Brexit τους καθιστά επιφυλακτικούς», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

Η άνοδος της ζήτησης προσωπικού ήταν αντίστοιχη με το επίπεδο του Μαΐου, όταν είχε σημειωθεί η ψηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο ετών, και ώθησε τους αρχικούς μισθούς μονίμων θέσεων στο ψηλότερο σημείο τους τους τελευταίους 20 μήνες, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και το ωρομίσθιο για τους μη μόνιμους.

Οι προηγούμενες αυξήσεις μισθών, ωστόσο, όπως μετρήθηκαν από την REC, δεν έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερες ανόδους στις ευρύτερες μετρήσεις αύξησης μισθών, όπως θα ήταν αναμενόμενο, ζήτημα το οποίο παρακολουθεί ιδιαίτερα στενά η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς εξετάζει πότε να αυξήσει τα επιτόκια.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όταν οι μισθοί (μαζί με τα επιδόματα) προσαρμοστούν στον πληθωρισμό, παρουσιάζουν πτώση 0,7% στους τρεις μήνες πριν τον Μάιο, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, σημειώνοντας την μεγαλύτερη πτώση από τα μέσα του 2014.

Ο Τζέιμς Μακγκρόι, διευθυντής του Open Britain, και ανάμεσα στους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, τόνισε πως η κυβέρνηση οφείλει να διευκρινίσει ότι οι πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουν με το να εγκαταλείψουν τον καταστροφικό και ανέφικτο στόχο της περικοπής της καθαρής μετανάστευσης σε δεκάδες χιλιάδες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Photo: ROSEMARY ROBERTS/ALAMY