Την άποψη ότι μέχρι τις 20 Ιουλίου η Κυβέρνηση θα έχει βρει τις τρεις ψήφους που της λείπουν για να ισχύσει η απλή αναλογική απ’ τις επόμενες εκλογές, εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Το έλλειμμα του μπόνους στον εκλογικό νόμο μπορεί να καλυφθεί από τον λαό», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής για την απλή αναλογική και συμπλήρωσε πως ο λαός είναι σε θέση να ενισχύει όποιο κόμμα επιθυμεί να κυβερνήσει.

Όσον αφορά τη μείωση του 3% για είσοδο στη Βουλή, ο Π. Κουρουμπλής είπε πως προς το παρόν δεν γίνεται συζήτηση για κάτι τέτοιο. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για προτάσεις απ’ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και για διατήρηση ορισμένων εδρών ως μπόνους εάν κατατεθεί πρόταση.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε πως η Αριστερά κάνει λόγο για την απλή αναλογική εδώ και 40 χρόνια, αν και παραδέχθηκε πως πλέον το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει λόγω του σοβαρού οικονομικού προβλήματος. Παράλληλα, έκανε έμμεση έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τη στάση του και να ψηφίσει υπέρ της απλής αναλογικής.

Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ;

Προς το παρόν ο Π. Κουρουμπλής απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο  και πρόσθεσε πως μετά «την ψήφιση της απλής αναλογικής δημιουργούνται δυνατότητες συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων».

Ο ΥΠΕΣ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης και της εκλογής του ΠτΔ απ’ το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες. Πρόσθεσε πως πρέπει τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις και να ξεκινήσει ο διάλογος. Όσον αφορά το εάν ο πρωθυπουργός σκέφτεται τις αυξημένες αρμοδιότητες, σχολίασε: «Είναι πολύ νέος ο Τσίπρας για να σκέπτεται την Προεδρία της Δημοκρατίας».