Αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί της Τετάρτης πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ θεωρείται πιθανό να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος έως την Παρασκευή.

Νωρίτερα πηγές του Reuters , έλεγαν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την Παρασκευή με σκοπό να ψηφιστεί από την Βουλή έως την Κυριακή, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα προκύψει μετά την συμμετοχή των ιδιωτών με έναν συνδυασμό νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα εκδώσουν οι τράπεζες.

Οι ιδιώτες θα βάλουν λεφτά στις τράπεζες μετά τα stress test

Ο ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών που θα προκύψουν από το διαγνωστικό τεστ. Αυτό είναι το βασικό σενάριο του στρες τεστ της ΕΚΤ αν δεν υπάρξει δυσάρεστη έκπληξη από τον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε στην ΕΡΤ  κορυφαίο στέλεχος μίας από τις μεγάλες τράπεζες της χώρας.

Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε την Τρίτη ότι ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης θα είναι μικρότερος του αναμενόμενου χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Υψηλόβαθμοι τραπεζίτες έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μικρότερες από 20 δισ. ευρώ. Αν οι ιδιώτες συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, το ποσό που θα προέλθει από την χρηματοδότηση του 3ου προγράμματος θα είναι ακόμη μικρότερο.

Τι περιέχει

Το νομοσχέδιο  θα επικεντρώνει στο νέο ρόλο και τη λειτουργία του ΤΧΣ, το οποίο όπως είχε εξαγγείλλει ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος, θα αναλάβει πλέον ρόλο και στον τομέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων, “κόκκινων” δανείων, αλλά και στην αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών, θέμα το οποίο είχε τονίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν ανέγνωσε της προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το ΤΧΣ, οι αλλαγές στη λειτουργία του έχουν να κάνουν και με την εναρμόνιση της Οδηγίας για την εξυγίανση των τραπεζών (BRRD) που ισχύει πανευρωπαϊκά από 1/1/2016 και «πέρασε» με το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, πριν ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο κατά την περασμένη (ΙΣΤ’) κοινοβουλευτική περίοδο. Εκτός από την εναρμόνιση του πλαισίου λειτουργίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος με την BRRD και τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει άλλα δύο στοιχεία, τα κριτήρια λειτουργίας, επάνδρωσης και αξιολόγησης των μελών του ΤΧΣ και την εποπτεία και αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών και τρίτον, την περιγραφή του τρόπου και των εργαλείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ρόλος ΤΧΣ – ιδιωτών.

Επισημαίνεται δε ότι τα θέματα που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι περιγραφικά και θα εξειδικευτούν ως επί το πλείστον με υπουργικές αποφάσεις στη συνέχεια, όταν γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μετά το αποτέλεσμα των stress tests στο τέλος Οκτωβρίου.
Το κατεπείγον προκύπτει από την ανάγκη άμεσης ψήφισης του πλαισίου τόσο για το ΤΧΣ όσο και για την ανακεφαλαιοποίηση, με την Τρίτη – Τετάρτη να είναι «νεκρές» ημέρες σε επίπεδο νομοθετικού έργου λόγω της εθνικής επετείου και την Πέμπτη – Παρασκευή να είναι μάλλον ήδη με προγραμματισμό συζήτησης και ψήφισης της Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σχετικά με τη συνεργασία και τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Alexandros Michailidis / SOOC