Το μεσημέρι της Πέμπτης ολοκληρώθηκε η τριμερής ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Κύριο θέμα της ήταν η δημιουργία αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ και τη Κύπρο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναφορά έγινε επίσης και στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου, εκτός από τη δημιουργία αγωγού εστίασε και στη μεταφορά ηλεκτρισμού με καλώδιο το οποίο, όπως εξήγησε, θα ενώνει την χώρα του με τη Κύπρο και την Ελλάδα.

Τι είπε ο κ. Αναστασίαδης;

Τόνισε πως και οι τρεις χώρες πρέπει να δράσουν συλλογικά έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται πιο δραστικά οι προκλήσεις.

Επίσης, ο κ.Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Στόχος είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω της συνεργασίας των κρατών».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις ενεργειακές συμφωνίες που υπάρχουν και σημείωσε μιλώντας για το Κυπριακό: «Η Ελλάδα προσβλέπει σε λύση του προβλήματος χωρίς το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: « Η Ελλάδα πρέπει να παίζει το ρόλο γέφυρας. για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη» και εστίασε στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών.

Κλείνοντας μάλιστα τις δηλώσεις του, τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους και αναφέρθηκε στη στενότερη συνεργασία του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τρεις άντρες επισήμαναν την αναγκαιότητα σχηματισμού επιτροπής με στόχο την προώθηση των κοινών θεμάτων.