Τα καθήκοντά της ανέλαβε την Τετάρτη το απόγευμα η Τερέζα Μέι, αφού η Βασίλισσα Ελισάβετ την όρισε νέα Πρωθυπουργό της Βρετανίας μετά την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον. Η Τερέζα Μέι στις πρώτες της δηλώσεις έξω απ’ το νούμερο 10 της Downing Street είπε πως «μαζί θα χτίσουμε μια καλύτερη Βρετανία».

Αποστολή της κυβέρνησής μου θα είναι μια χώρα που δε θα λειτουργεί μόνο για τους λίγους προνομιούχους, αλλά για όλους και μαζί θα χτίσουμε μία καλύτερη Βρετανία

Η ίδια έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της Βρετανίας, αναφερόμενη στο Brexit, ενώ δεσμεύτηκε για έναν τολμηρό, νέο, θετικό ρόλο της Βρετανίας από εδώ και στο εξής.

Η Τερέζα Μέι μίλησε για την κοινωνική ανισότητα λέγοντας πως σκοπός της είναι η καταπολέμησή της, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα κατάφερε ο Ντ. Κάμερον ως Πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μετέβησαν ο Ντέιβιντ Κάμερον με την οικογένειά του αλλά και η Τερέζα Μέι. Ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε αρχικώς συνάντηση με την Βασίλισσα Ελισάβετ στην οποία υπέβαλε την παραίτησή του και εν συνεχεία η Βασίλισσα όρισε την Τερέζα Μέι νέα Πρωθυπουργό της χώρας.

Theresa May

Ο Ντ. Κάμερον έφθασε μαζί με την οικογένεια του το απόγευμα της Τετάρτης στο Παλάτι Μπάκιγχαμ για να υποβάλλει την παραίτησή του στην Βασίλισσα Ελισάβετ. Το Παλάτι ανακοίνωσε πως η Βασίλισσα κάνει δεκτή την παραίτηση.

Ο ίδιος λίγο νωρίτερα είπε πως ελπίζει πως η χώρα του που τόσο αγαπάει θα συνεχίσει να καταγράφει επιτυχίες, ενώ αποχώρησε για τελευταία φορά απ’ την Downing Street ως Πρωθυπουργός.

«Δεν ήταν εύκολο ταξίδι, όμως πιστεύω ότι σήμερα η χώρα είναι ισχυρότερη», είπε ο κ. Κάμερον στους δημοσιογράφους.

cameron oikogeneia

Αλλαγές στην Κυβέρνηση

Την παραίτησή του υπέβαλε στην Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.

Έτσι, ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ Φίλιπ Χάμοντ γίνεται νέος ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας, σύμφωνα με τα καθήκοντα που του ανέθεσε η Τερέζα Μέι.

Τονίζεται πως ο Όσμπορν ήταν εδώ και 6 χρόνια στο τιμόνι του Υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Downing Street, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, αναλαμβάνει την ηγεσία του ΥΠΕΞ.

Γιούνκερ: Να ξεκινήσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες

Η επιστολή του Ζ. Κ. Γιούνκερ στην Τερέζα Μέι:

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησε μια νέα κατάσταση, στην οποία το ΗΒ και η ΕΕ πρέπει να αντιδράσουν σύντομα. Θα σπεύσω να συνεργασθώ στενά μαζί σας και να πληροφορηθώ τις προθέσεις σας για αυτό το ζήτημα

Τουσκ: Ελπίδα για μια αποδοτική συνεργασία

Τα συγχαρητήριά του έστειλε με μια σύντομη επιστολή ο Ντ. Τουκσ στην Τερέζα Μέι, εκφράζοντας την ελπίδα για μια αποδοτική συνεργασία.

Photos: Getty, Guardian