Λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης οι απόψεις γύρω από το ζήτημα ολοκλήρωσης ή όχι της συμφωνίας, αλλά και για το ρόλο του ΔΝΤ με την αποχώρηση ή όχι από το πρόγραμμα, δίνουν και παίρνουν μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος υποστηρίζει, ότι εμπόδια για το κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούν οι διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Αυτή τη στιγμή, η ελληνική πλευρά έχει θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τη μείωση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στα τρόφιμα μέχρι τη μείωση των φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ειδικά εκείνων που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, ακόμη και του ΕΝΦΙΑ.

Στην πρότασή της αυτήν η Αθήνα έχει τη σύμφωνη γνώμη και της Κομισιόν, απόφαση την οποία επιβεβαίωσε ο Pierre Moscovici στην επίσκεψή του στην Αθήνα αλλά και στις συναντήσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Παρόλα αυτά η σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν δεν αρκεί για να κλείσει το ύψος των αντισταθμιστικών παροχών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όλες οι πλευρές να συμφωνήσουν για την υπεραπόδοση του 2016.

Τι υποστηρίζει το ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ μένει πιστό στις απόψεις του, παρόλο που ο Poul Mathias Thomsen, άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναθεώρηση των προβλέψεων του Ταμείου. Η αναθεώρηση αυτή, όμως, δεν είναι δυνατή πριν η Eurostat ανακοινώσει και οριστικοποιήσει τον Απρίλιο τα στοιχεία για το 2016.

Κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε ότι το ΔΝΤ πιέζεται να μην αποχωρήσει από το πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή πιέζεται το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αν και ακόμη δεν έχουμε κάτι ανακοινώσιμο, υπάρχει προοπτική για συμφωνία στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

Σχολιάζοντας το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος την δήλωση Jeroen Dijsselbloem, ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα, δήλωσε ότι «είναι εσωτερικής κατανάλωσης αφού το κόμμα του Jeroen Dijsselbloem δεν υπάρχει στον χάρτη των δημοσκοπήσεων ένα σχεδόν μήνα πριν τις ολλανδικές εκλογές».

Διαβάστε επίσης:

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup- Κρίσιμη εβδομάδα για την αξιολόγηση

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ