Ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση απασχόλησαν το καθιερωμένο μίνι υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η στάση που κρατάει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προτίθεται να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. «Το ΠΑΣΟΚ για λόγους τακτικισμού απορρίπτει ένα πάγιο αίτημά του όπως η απλή αναλογική».

Στελέχη της Κυβέρνησης φαίνεται πως αποφεύγουν να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση εάν πρόκειται η Κυβέρνηση να φέρει αλλαγές της τελευταίας στιγμής προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Προχωράμε κανονικά, συνεχίζουμε, το παιχνίδι παίζεται, θα δούμε, εμείς δεν έχουμε άγχος να αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση, η άποψη που εκφράστηκε στο υπουργικό είναι πως έχει έρθει η ώρα να κάνει γνωστές τις προτάσεις η Κυβέρνηση για να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τα κόμματα και την κοινωνία.

Τέλος, στο υπουργικό συζητήθηκε και το «κοινωνικό ζήτημα» και αποφασίστηκε να γίνει μέσα στον επόμενο καιρό μια ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των αρμόδιων υπουργείων και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο Eurogroup που θα λάβει χώρα σήμερα θα συζητηθεί το ζήτημα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και στο Ecofin της Τρίτης το ζήτημα με τις ιταλικές τράπεζες.

Συνάντηση Τσίπρα- Νικολόπουλου

Δηλώνοντας πως στηρίζει την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος, μετέβη στο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Έστειλα στον κ. Τσίπρα μια επιστολή την Παρασκευή και αμέσως κλείστηκε το ραντεβού της συνάντησης. Στην επιστολή αναφέρω ότι συνήλθε η ΚΕ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η οποία αποφάσισε να υποστηρίξουμε τον εκλογικό νόμο και το λέω εκ των προτέρων, ώστε να μη λεχθεί ότι βάζουμε κάποιους όρους, και αν τα βρούμε τα βρήκαμε, αν δεν τα βρούμε δεν θα ψηφίσουμε. Γι’ αυτό το δηλώνω πριν τη συνάντηση

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα καταθέσουμε κάποιες απόψεις επ’ αυτού, μήπως συνδιαμορφώναμε καλύτερα κάποιες διατάξεις. Όμως ανεξάρτητα αν θα τις δεχθεί ή όχι, εμείς πήραμε απόφαση να στηρίξουμε τον προτεινόμενο εκλογικό νόμο, διότι υπάρχει κάτι ουσιώδες. Γιατί υπάρχουν Έλληνες, όπως είναι το όνομα του κόμματος, χριστιανοί και δημοκράτες, που θέλουν να εκφράζεται η δική τους φωνή».