Το ταχύτερο δυνατό πρέπει να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, καθώς το πολιτικό κεκτημένο των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, δήλωσε σε συνέντευκη του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Πρέπει μέχρι τον Σεπτέμβριο να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επανα-ενεργοποίησης των καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα και ενδεχομένως να εξετάσουμε αν μπορεί να πραγματοποιηθεί άλλη μια συνάντηση υψηλού επιπέδου

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει, να αφήσουμε να εκτροχιάσουν τη διαδικασία είτε οι προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, είτε οι εκλογές στην τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια, παράλληλα όμως έχει θέσει ως μη διαπραγματεύσιμη προϋπόθεση την ύπαρξη των εχέγγυων για μετακίνηση της Τουρκίας στα θεμελιώδη ζητήματα.

Σχετικά με τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε ότι το βράδυ του δείπνου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει κατάργηση του επεμβατικού δικαιώματος και της μονομερούς επέμβασης παρά μόνο μετά την εφαρμογή της λύσης και έπειτα από 15 χρόνια.

«Αυτό ήταν που τίναξε τα πράγματα στον αέρα», κατέληξε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν η αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι θα δεχτεί ουσιαστική μείωση για τα τουρκικά στρατεύματα, αλλά εκείνα που θα παραμείνουν θα είναι στην Κύπρο ες αεί.