Μαθήματα ανθρωπιάς προσφέρει ο Κάμερον ο οποίος σε κάθε αφορμή που του δίνεται τονίζει πως θέλει να βοηθήσει στην καταπολέμηση των διακρίσεων και στο διαχωρισμό των φύλων που υπάρχει. Όπως σημειώνει η κοινωνία της χώρας του εντατικοποιεί τις προσπάθειες στήριξης των μουσουλμάνων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κάμερον επισημαίνει:

Πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για να βοηθηθούν οι μουσουλμάνοι να μάθουν αγγλικά ώστε να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και ο διαχωρισμός των φύλων μέσα στις κοινότητές τους.

Σε σχετικό άρθρο που έχει δημοσιευθεί από την εφημερίδα The Times σημειώνεται πως ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης τάσσεται κατά της οπισθοδρομικής συμπεριφοράς που υπάρχει και έτσι αποφάσισε να ιδρύσει ένα τα ταμείο 20 εκατομμυρίων δολαρίων (26 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο θα έχει στόχο να βοηθήσει τους μουσουλμάνους να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα.

Τι τονίζει ο Κάμερον;

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι 190.000 μουσουλμάνοι πολλοί από τους οποίους ζουν στη Βρετανία εδώ και δεκαετίες, μιλούν λίγο ή καθόλου αγγλικά. Μεταξύ αυτών, 40.000 δεν μιλούν καθόλου αγγλικά.

Και συμπληρώνει: «δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 60% των γυναικών πακιστανικής και μπανγκλαντεσιανής καταγωγής είναι οικονομικά ανενεργές. Πολλές μουσουλμάνες συνήθισαν μια ανησυχητική εικόνα εξανακαστικής διάκρισης των φύλων και της κοινωνικής απομόνωσης. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μειοψηφία των ανδρών που διαιωνίζουν αυτές τις οπισθοδρομικές συμπεριφορές και που ασκούν τέτοιους επιζήμιους ελέγχους στις συζύγους, τις αδελφές, τις κόρες τους».

Ενώ έκλεισε τις δηλώσεις του λέγοντας: «δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε την παθητική ανοχή μας, να μας εμποδίσει να λέμε τις σκληρές αλήθειες. Στο εξής θα λέμε αν δεν βελτιώσετε τις γνώσεις σας στην αγγλική γλώσσα, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά σας να παραμείνετε στη Βρετανία. Αυτό θα βοηθήσει τους άνδρες εκείνους που εμποδίζουν τις συντρόφους του να αντιληφθούν ότι υπάρχουν συνέπειες».