Τι είναι το Mater Filia; Μια μεγάλη αγκαλιά και συγκεκριμένα η αγκαλιά της Λίλη Γακούμο από την Κένυα η οποία έχει θέσει σαν στόχο της ζωής της να κρατά συντροφιά στα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι δουλεύουν. Στόχος της, όπως λέει η ίδια, είναι να βλέπει τους μικρούς αγγέλους να χαμογελούν και τους γονείς να νιώθουν ασφάλεια, πως το παιδί τους δεν βρίσκεται μόνο και απροστάτευτο όταν αυτοί δουλεύουν για να βγάλουν τα προς το ζην και αναγκαστικά απουσιάζουν από το σπίτι.

Το νεοκλασικό σπίτι στο οποίο στεγάζεται το Mater Filia, το Πολυδύναμο Πολυπολιτισμικό Κέντρο Προστασίας της Μητέρας, βρίσκεται σ΄έναν από του δρόμους της Κυψέλης κι όταν μπαίνεις μέσα νιώθεις, πως είσαι στον παράδεισο, καθώς βλέπεις χρώματα, παιδικές φατσούλες και ακούς μόνο γέλια.

Ο χώρος είναι τόσο ζεστός που πιστεύεις πως είσαι στο σπίτι μιας πολύ δεμένης οικογένειας γεμάτο παιχνίδια και αγάπη.

Το νεοκλασικό της Κυψέλης το οποίο συντηρείται από δωρεές οργανισμών, εταιρειών και ιδιωτών έχει κινδυνέψει πολλές φορές να κλείσει, αφού είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθεί στα έξοδα του και φιλοξενεί 20 με 25 παιδιά.

Τα παιδιά έρχονται στο σπίτι το οποίο έχει μετατραπεί σ΄έναν δημιουργικό χώρο φροντίδας στις 7:00 πρωί και φεύγουν το απόγευμα στις 18:00 όταν δηλαδή οι γονείς τους σχολάσουν από τις δουλειές τους.

Στο συγκεκριμένο σπίτι δεν υπάρχουν οι διακρίσεις οι οποίες δυστυχώς υπάρχουν στην κοινωνία. Εκεί, όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου χρώματος και καταγωγής είναι ευπρόσδεκτα στη ζεστή αγκαλιά της Λίλη και βοηθούν το ένα το άλλο, αφού νιώθουν αδέρφια.

Το iPop.gr επισκέφτηκε το κτήριο όπου στεγάζεται ο οργανισμός Mater Filia και συνομίλησε με την υπεύθυνη του Λίλη.

 1. Πως ξεκίνησε η δράση σας και ποια ήταν η αφορμή;
 2. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τα παιδιά το 2005. Αφορμή στάθηκε κάτι το οποίο έμαθα και με συγκλόνισε. Ήταν Πάσχα όταν άκουσα, πως πήρε φωτιά ένα σπίτι στην οδό Μυτιλήνης. Εκεί, βρίσκονταν τρία παιδιά χωρίς τους γονείς τους οι οποίοι δούλευαν και αναγκαστικά, τα είχαν αφήσει μόνα τους. Τα δύο παιδιά πέθαναν και το τρίτο νοσηλεύτηκε για πολύ καιρό στο νοσοκομείο. Κάτι παρόμοιο συνέβη αργότερα και στην πλατεία Βικτωρίας όπου οι γονείς είχαν κλειδώσει τα παιδιά στο σπίτι και είχαν πάει στη δουλεία. Κατάλαβα πως πρέπει κάτι να κάνω. Κι έτσι είπα στους φίλους και τους γνωστούς τους οποίους έπρεπε να πάνε για δουλειά και δεν είχαν που να αφήνουν τα παιδιά να τα φέρνουν σπίτι μου. Ο σύζυγος, μου, όπως ήταν λογικό δεν άντεχε όλο αυτό που γίνονταν στο σπίτι. Έτσι, σκέφτηκα να βρω ένα χώρο και να το κάνω ως δουλειά. Είχα, όμως, πολλά προβλήματα με το δήμο. Δεν είχα άδεια και ακόμα κι αν πίστευα, πως θα με στήριζαν έκαναν το αντίθετο.
 3. Ο οργανισμός Mater Filia πότε άνοιξε τις πόρτες της;
 4. Το 2009 ιδρύθηκε ο οργανισμός μας ο οποίος ονομάζεται Mater Filia. Στην ουσία είναι μια ΜΚΟ η οποία έχει έδρα το συγκεκριμένο κτήριο και βοηθά τα παιδιά- μητέρες και γενικότερα τους γονείς οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν και δεν έχουν που να αφήσουν τα παιδάκια τους. Στόχος είναι τα παιδιά να μην είναι μόνα τους για να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να περνούν ώρες σ΄ένα φιλικό περιβάλλον κάνοντας δημιουργικές δραστηριότητες.
 5. Τι ηλικία έχουν τα παιδιά τα οποία μένουν αρκετές ώρες μαζί σας; Μπορεί να έρθει οποιαδήποτε εθνικότητας παιδί;
 6. Εδώ φιλοξενούμε παιδιά από μηνών έως πέντε ετών. Παιδιά από όλες τις χώρες. Παιδιά μεταναστών και προσφύγων χωρίς να υπάρχει διάκριση. Πολλά παιδιά πηγαίνουν σχολείο και έρχονται σε εμάς μετά από τη λήξη των μαθημάτων αλλά και άλλα έρχονται από το πρωί.
 7. Υπάρχουν δυσκολίες; Πως ανταπεξέρχεστε στις υποχρεώσεις;
 8. Οι δυσκολίες είναι υπερβολικά πολλές. Έχουμε κινδυνεύσει πολλές φορές να κλείσουμε, καθώς δεν υπάρχουν οι ανάλογοι πόροι. Όλο αυτό το όνειρο συνεχίζει να υπάρχει χάρη στους εθελοντές και στις οργανώσεις, στις εταιρείες αλλά και στους ιδιώτες που μας βοηθούν. Δεν υπάρχουν, όμως, χρήματα και οι λογαριασμοί τρέχουν. Εδώ τα παιδιά, παίζουν, τρώνε και περνούν σχεδόν όλη την ημέρα τους. Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους παρέχω φαγητό,  αλλά και όλα τα απαραίτητα ζητάω από τους γονείς να φέρνουν μαζί τους ένα κολατσιό και παράλληλα, μαγειρεύουμε γι΄αυτά με τη βοήθεια των προϊόντων που μας παρέχουν εταιρείες φαγητού. Γι΄αυτό ζητάμε από όποιον μπορεί με οποίον τρόπο μπορεί να σταθεί στο πλάι μας και μας βοηθήσει. Έχουμε ανάγκη από εθελοντές που θέλουν να προσφέρουν αλλά και από άτομα που μπορούν να συμμετάσχουν παρέχοντας μας οικονομική βοήθεια ή καλύπτοντας τα έξοδα των λογαριασμών, του ενοικίου ή ακόμα και δίνοντας μας τρόφιμα, ρούχα παιχνίδια ή και πάνες. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη και σαφώς πολύτιμη για εμάς.
 9. Η συμπεριφορά των παιδιών πως είναι; Πως πιστεύετε πως νιώθουν; Τι σας λένε;
 10. Με αγαπούν πολύ και μου το δείχνουν με κάθε τρόπο. Δεν είμαι η μητέρα τους αλλά είμαι η οικογένεια τους και μεταξύ τους νιώθουν σαν αδέρφια. Όταν έρχεται η ώρα να φύγουν δεν θέλουν. Είναι λογικό στο σπίτι μπορεί να μην έχουν αδέρφια ή οι γονείς τους να είναι κουρασμένοι και να μην μπορούν να ασχοληθούν μαζί τους. Εδώ, όμως, είναι αλλιώς, είναι όλα μαζί κάνουν δραστηριότητες. Τρώνε, παίζουν, ξεκουράζονται, ζωγραφίζουν.
 11. Ποιο είναι το όνειρο σας ή ο μελλοντικός σας στόχος;
 12. Το όνειρο μου στην πραγματικότητα ήταν ακριβώς αυτό. Να βοηθάω τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Αλλά αυτό το οποίο επιθυμώ είναι να το συνεχίσω και φυσικά να το ενισχύσω. Να μπορώ να έχω τη δυνατότητα να φιλοξενήσω ακόμα περισσότερα παιδιά αλλά και να φτιάξω ένα κέντρο φιλοξενίας στην πατρίδα μου την Κένυα.
Σημείωση!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Mater Filia, αλλά και πως θα βοηθήσετε  μπορείτε να απευθυνθείτε στη σελίδα του οργανισμού στο facebook.