Πριν από περίπου 5 χρόνια ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ξεκίνησε να μαγειρεύει για ανθρώπους που το είχαν ανάγκη στο δρόμο. Σήμερα η «Κοινωνική Κουζίνα- Ο Άλλος Άνθρωπος» συνεχίζει να μαγειρεύει για όλο τον κόσμο, έχοντας μεγαλώσει την ομάδα της. Ο Δημήτρης από την Κοινωνική Κουζίνα, βρίσκεται στη Λέσβο και μαγειρεύει καθημερινά για τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στο νησί.

Ο Δημήτρης μοιράστηκε με το iPop και τους αναγνώστες τους όσα έχει ζήσει από το Σεπτέμβριο που ασχολείται με την Κοινωνική Κουζίνα στη Λέσβο και μας μαθαίνει την αξία της προσφοράς.

Λέσβος κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος

 1. Πριν από 5 χρόνια δημιουργήθηκε «Ο Άλλος Άνθρωπος». Ποια ήταν η αφορμή;
 2. Όταν ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος είδε κάποια πιτσιρίκια να μαλώνουν σε έναν κάδο απορριμάτων για λίγα σάπια λαχανικά, σκέφτηκε πως δεν είναι δυνατόν άνθρωποι στη σημερινή εποχή να παλεύουν για λίγη τροφή.

Λέσβος κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος

 1. Πότε αποφασίσατε ότι κάποιος από την ομάδα θα πάει να μαγειρεύει στη Λέσβο για τους πρόσφυγες;
 2. Εγώ είμαι από τη Λέσβο, μένω εκεί. Ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος ήρθε τον Ιούνιο όταν είδε την έξαρση που υπήρχε τότε με το προσφυγικό και κάθισε περίπου 15 μέρες- 1 μήνα και μαγείρεψε κάποιες φορές και βοήθησε πολύ κόσμο. Μετά έφυγε και ξαναήρθε κάποιες φορές κι εμείς σαν «Κοινωνική Κουζίνα Μυτιλήνης- Ο Άλλος Άνθρωπος» ξεκινήσαμε στις 14 Σεπτέμβρη και το συνεχίζουμε μέχρι σήμερα και θα το συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί.
 1. Πόσα άτομα είστε στη Μυτιλήνη που ασχολείστε με το μαγείρεμα για τους πρόσφυγες;
 2. Είμαστε γύρω στα 25-30 άτομα αλλά κάθε μέρα είναι διαφορετικός κόσμος γιατί όλοι οι άνθρωποι που έρχονται και βοηθούν έχουν τις δουλειές τους και τη ζωή τους. Δεν είναι όμως μόνο το μαγείρεμα, η επικοινωνία είναι το βασικό.
 3. Πώς σας αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες;
 4. Είναι απίστευτη η αγάπη που μας δείχνουν. Καταλαβαίνουν ότι κάποιοι άνθρωποι τους αγαπάνε και τους σέβονται πραγματικά. Έχουν ξεκινήσει ένα πολύ δύσκολο ταξίδι και χρειάζεται κάποιος να τους πει «Μην τα παρατάς, συνέχισε, θα φθάσεις στο τέλος».

Λέσβος κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος

 1. Ποιες είναι οι εικόνες αντικρίζετε κάθε μέρα;
 2. Τι να σας πω… να σας πω για τα παιδικά χαμόγελα, για ανθρώπους που βγαίνουν από τις βάρκες και σκύβουν να φιλήσουν το χώμα, για ανθρώπους που έχουν την ελπίδα ότι θα ξεκινήσουν μια νέα ζωή; Είναι απίστευτα δυνατές αυτές οι εικόνες.
 3. Τι ποσότητες φαγητού μαγειρεύετε κάθε μέρα;
 4. Έχουμε φθάσει και 2.500 μερίδες την ημέρα. Συνήθως όμως από 800 μέχρι 1.000-1.200 την ημέρα. Μαγειρεύουμε κάθε μέρα, εκτός από τις Κυριακές που πρέπει να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.

Λέσβος κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος

 1. Υπάρχει κάποιο περιστατικό που σας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση;
 2. Ένα βράδυ που μοιράζαμε φαγητό είχε έρθει ένας κύριος και μας ζήτησε με ντροπή μια δεύτερη μερίδα φαγητό. Κι όταν του είπαμε πάρε να φας και δεύτερη μερίδα κι αν θέλεις έλα να πάρεις και τρίτη, είπε ότι θα προσεύχεται όλο το βράδυ γι’ αυτό που κάνουμε.

Λέσβος κοινωνική κουζίνα ο άλλος άνθρωπος

Photos: www.facebook.com/koinonikikouzinamjt/