Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να παραμείνουν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα, με τις διαπραγματεύσεις να παίρνουν τη μορφή «αγώνα δρόμου» προκειμένου να κλείσουν τα προαπαιτούμενα πριν την αποχώρησή τους.

Στόχος είναι η επίτευξη μιας συμβιβαστικής λύσης για να κατατεθούν άμεσα τα δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια στη Βουλή και να ψηφιστούν.

Οι δύο πλευρές φέρεται να συγκλίνουν στα εξής σημεία:

  1. Ακατάσχετο λογαριασμού: Το 30-40% του υπολοίπου των λογαριασμών των επιχειρήσεων θα είναι ακατάσχετο προκειμένου να μην υπάρχει ο φόβος «ξαφνικού θανάτου», ακόμα κι εάν υπάρχουν οφειλές σε τράπεζες, Ταμεία και εφορία.
  2. Όσον αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη των εισοδημάτων οι δύο πλευρές φέρεται να συμφωνούν στην κλιμακωτή φορολόγηση με συντελεστές οι οποίοι θα αγγίζουν το 30%. Η κλιμακωτή φορολόγηση θα είναι αντίστροφα προοδευτική προκειμένου να δοθούν κίνητρα σ’ όσους επιθυμούν να νομιμοποιήσουν τα χρήματά τους.

Σημειώνεται ότι τα νομοσχέδια για τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων δεν αποτελούν προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δις, ωστόσο, η Κυβέρνηση έχει στόχο να τα καταθέσει άμεσα λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων που έχουν προηγηθεί.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «θα υπάρξει ακατάσχετος λογαριασμός. Αυτό αποτέλεσε άλλωστε εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά θα συνεχιστούν πλέον στις 17 Οκτωβρίου.

Το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων με τους Θεσμούς:

  • 10:00-12:00    Δημοσιονομικά        (Ε.Τσακαλώτος-Γ.Χουλιαράκης)
  • 12:00-13:00   Συνταξιοδοτικό         (Γ. Κατρούγκαλος)
  • 14:00-18:00   Χρηματοπιστωτικά  (Τσακαλώτος-Σταθάκης-ΤτΕ-ΗFSF)
  • 18:30-19:30   Δικαιοσύνη                (Ν. Παρασκευόπουλος)
Photo: AP