Ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εξηγώντας και ότι «το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, ενώ τώρα έχει εξομαλυνθεί» δήλωσε από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος εμφανίστηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού και των συντάξεων στην Ελλάδα.

Ότι δεν θα πρέπει να είναι θέμα ταμπού η συζήτηση για το πώς δεν θα αφήσουμε χρέη στις νέες γενιές και πρέπει να συζητηθεί από εμάς και όχι από τους δανειστές μας τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς και εξήγησε πως η Ελλάδα είναι «μαγαζί γωνία» για την Ευρώπη.

Σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, ο Μ. Σχοινάς σημείωσε ότι υπάρχουν πέντε σενάρια για την επόμενη μέρα και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει το σενάριο της καταστροφής της χώρας μας. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, τόνισε ότι θα είναι στην πρώτη ταχύτητα και στον σκληρό πυρήνα της. «Η Ελλάδα είναι στην πρώτη ταχύτητα, βρίσκεται στο σκληρό πυρήνα. Είναι η μόνη χώρα της Ν.Α Ευρώπης η οποία είναι μέλος ευρωζώνης, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι το μαγαζί γωνία στην περιοχή μας», είπε χαρακτηριστικά αλλά εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαίοι έκριναν ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα του Πλάτωνα εκτός, και συνέβη επειδή εκείνο το δραματικό πρωινό του Eurogroup το 2015 ο Jean-Claude Juncker αναφώνησε ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα θα έπρεπε να εκμεταλευτεί την δημοσιότητα που έχει πάρει εξαιτίας του οικονομικού της προβλήματος, «Αυτό το πλανητικό ενδιαφέρον πρέπει να το εκμεταλλευτούμε πετυχαίνοντας και απορρίπτοντας μεσσιανικές λύσεις» σημείωσε και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, χωρίς ωστόσο να απαντήσει αν αυτό θα γίνει μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Σχετικά με το προσφυγικό εξήγησε πως «όλοι λένε να λυθεί το προσφυγικό, αλλά πολλοί δεν βοηθούν με τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία και την Ελλάδα».