Αυτό ο σπογγώδης καθαριστής  που χρησιμοποιείται  για την απολέπιση και το σαπούνισμα του σώματος είναι πραγματικά το τέλειο σπίτι για τα βακτήρια. Μια μελέτη του 1994, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κλινικής Μικροβιολογίας, έδειξε ότι το δημοφιλές αξεσουάρ ομορφιάς – και μιλάμε το είδος που κατασκευάζεται από πραγματικά αγγούρια, όχι από πλαστικό πλέγμα – μπορεί να φιλοξενήσει και να μεταδώσει την ψευδομονάδα aeruginosa, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει νόσο σε ζώα.

“Η λούφα είναι υγιεινή στην αρχή” δηλώνει ο Esther Angert, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα της μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, λέει η Huffington Post. «Το πώς διατηρείται είναι που επηρεάζει την μακρόχρονη χρήση τους.”.

Το σφουγγάρι απομακρύνει από το σώμα σου με την τριβή τα νεκρά κύτταρα του δέρματος,  «παγιδεύοντάς τα σε όλες τις γωνίες και τις σχισμές του ινώδους πλέγματος», εξηγεί. Όταν τελειώσεις τρίψιμο, πιθανότατα θα αφήσεις το σφουγγάρι στο μπάνιο μέχρι την επόμενη χρήση του. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλλιεργηθούν τα βακτήρια. «Το περιβάλλον του ντους είναι ένα ωραίο, υγρό περιβάλλον – δεν υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα κι αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τα βακτήρια να αγκιστρωθούν», λέει. Τα βακτήρια τρώνε κάθε οργανική ύλη – όπως τα κύτταρα του δέρματος σου που απορρίφθηκαν- που ξέμειναν πίσω στο σφουγγάρι.

Κάτω από τις σωστές συνθήκες αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε επίφοβα πράγματα, όπως τον σταφυλόκοκκο. Ενώ το δέρμα μας είναι ένα πραγματικά ελαστικό όργανο που έχει την ικανότητα να μας προστατεύσει από πολλά μικρόβια, οι πόροι μας και οι ανοιχτές πληγές ή τα γδαρσίματα είναι πιο ευάλωτα στα βακτήρια.

Εάν δεν θέλεις με τίποτα να αποχωριστείς τη λούφα σου ακολούθησε μερικές οδηγίες που μειώνουν τους κινδύνους. Άφησε το να στεγνώσει απομακρύνοντας το από το υγρό περιβάλλον του μπάνιου και κρέμασε το σε ευάερο μέρος. Εάν έχει αλλάξει χρώμα ή βρωμάει είναι καιρός να το αντικαταστήσεις.