Το πρωί της Παρασκευής και πατώντας ένα κουμπί ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε σεισμό 5,3 ρίχτερ σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Αρχικά τα ΜΜΕ έκαναν λόγο για δυνατό σεισμό της τάξεως των 5,3 ρίχτερ αλλά στην πραγματικότητα ήταν η πέμπτη κατά σειρά πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και μάλιστα η ισχυρότερη μέχρι τώρα.

Πιο συγκεκριμένα, λίγα λεπτά μετά τις 7:00 (ώρα Ελλάδος) η κρατική τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της πυρηνικής δοκιμής και τόνισε ότι πλέον είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Τα ΜΜΕ υπογράμμισαν ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Να τονίσουμε ότι η είδηση του σεισμού βγήκε από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ καθώς κατέγραψε τον σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών, στα ΒΑ της Β. Κορέας.

Να τονίσουμε ότι οι αντιδράσεις ήταν έντονες όταν δημοσιεύτηκε ότι δεν επρόκειτο για σεισμό αλλά για ακόμα μία πυρηνική δοκιμή, καθώς μία τέτοια δοκιμή παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εγείρει μια σοβαρή πρόκληση για τις διεθνείς προσπάθειες κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Η πρόεδρος της Ν. Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε συνομίλησε με τον Μπαράκ Ομπάμα και δήλωσε ότι η πυρηνική δοκιμή είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για την κίνδυνο» του Κιμ Γιονγκ Ουν που αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Μπάρακ Ομπάμα: Οι προκλητικές ενέργειες θα έχουν «σοβαρές συνέπειες»

Ότι οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας θα έχουν «σοβαρές συνέπειες» προειδοποίησε ο Μπάρακ Ομπάμα και έδωσε έμφαση στη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συμμάχων τους στην Ασία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, μάλιστα, ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Να θυμίσουμε πως μεταξύ των μέτρων αυτών είναι και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.