Απ’ το βήμα της 81ης ΔΕΘ παρουσίασε τον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας για έξοδο απ’ την κρίση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύτηκε για μείωση των φορολογικών βαρών έως και 1,9 δις ευρώ, μείωση των κρατικών δαπανών για επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και για μέτρα που θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το παρών στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη έδωσαν οι κ.κ. Καραμανλής, Σαμαράς, Μεϊμαράκης και Πλακιωτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της ομιλίας του εξέφρασε την συγκίνησή του που απευθύνεται για πρώτη φορά απ’ το βήμα της ΔΕΘ ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Δεν θα δώσω ψεύτικες υποσχέσεις, δεν θα μοιράσω χρήματα που δεν υπάρχουν, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ.

«Βρίσκομαι εδώ για να υπογράψουμε με την κάθε Ελληνίδα και Έλληνα ξεχωριστά μια συμφωνία αλήθειας», υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Εξαπολύοντας κατηγορίες εναντίον του Α. Τσίπρα σχολίασε πως «δεν ξέρει, δεν μπορεί και δεν θέλει τελικά ν’ αλλάξει κατεύθυνση. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, έχει μόνο στόχο την εξουσία».

Στα μάτια κάποιων ο κ. Τσίπρας έμοιαζε κάποτε οικείος, αλλά σήμερα ξέρουμε όλοι το πραγματικό του πρόσωπο. Ο κ. Τσίπρας μας κάνει φτωχότερους, δεν μπορεί να μας κάνει καλύτερους

Ήρθε η ώρα ο λαός να πάρει τη Δημοκρατία στα χέρια του, υπογράμμισε ο Κ. Μητσοτάκης. «Η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απ’ την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα».

Η κατάσταση στη χώρα οδηγείται σε καθεστώς εκτροπής. Η κυβέρνηση υπονομεύει τη λειτουργία των εξουσιών. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχεια

Δεν ξεχνάμε τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ότι για πρώτη φορά πέρυσι το καλοκαίρι η Ελλάδα κινδύνεψε με πολιτική και οικονομική κατάρρευση. Η κυβέρνηση επέδειξε αδιαφορία για την εθνική ασφάλεια».

Το μήνυμα του Κ. Μητσοτάκη στους Έλληνες

«Στέλνω σ’ όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες και ειδικά στη νέα γενιά ένα μήνυμα ελπίδας, καταθέτω έναν οδικό χάρτη για να κερδίσουμε ξανά την αισιοδοξία, να έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, να γίνουμε καλύτεροι», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Σας ζητώ να με αντιμετωπίσετε όχι σαν κάποιον που κολακεύει και τάζει για να τον ψηφίσουν, αλλά ως κάποιων που δουλεύει για τα συμφέροντα των πολλών κι όχι των λίγων. Ως κάποιον που μπορεί να ηγηθεί με λογική και συνέπεια», ήταν το κάλεσμα του κ. Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό.

«Καταθέτω σχέδιο επανεκκίνησης της χώρας»

«Απονευρώσαμε το πολιτικό μας σύστημα από κάθε ζωντάνια, οι θεσμοί έγιναν κούφιοι, ο δημόσιος λόγος αφυδατώθηκε και η κοινωνία έχασε κάθε αίσθηση καθοδήγησης. Αυτός ο φαύλος κύκλος που μας καθηλώνει στη στασιμότητα πρέπει να σταματήσει. Ένα συλλογικό σχέδιο για την μετα- Μνημόνιο Ελλάδα», τόνισε στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης.

Να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των αξιών πάνω στις οποίες οργανώνουμε τη ζωή μας. Το σχέδιό μας για ανασυγκρότηση καθιστά σαφές ότι το να είσαι Έλληνας πολίτης δεν συνεπάγεται μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις

Ο οδικός χάρτης έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας

«Η μείωση της ανεργίας θα έρθει μέσω δημιουργίας θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα που θα έρθει μέσα από επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Δουλειές για τους πολλούς κι όχι για το κόμμα και τους κολλητούς. Η Ελλάδα χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη»,  τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την ανεργία στην Ελλάδα και τις νέες θέσεις εργασίας.

Δέσμευση Μητσοτάκη για όταν γίνει η ΝΔ Κυβέρνηση

Η επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι η Κυβέρνηση των καλύτερων, των πιο ικανών, που να εργάζονται όλοι μαζί. Δεν πρόκειται να κάνω καμία έκπτωση στην αξιοκρατία.Η νέα Κυβέρνηση θα δεσμευτεί απ’ την πρώτη μέρα ότι θα τηρήσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Κι όχι μόνο θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα αλλά θα το συμπληρώσουμε με νέο πρόγραμμα. Όμως θα κάνουμε συμφωνία με τους δανειστές για χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους

Τα μέτρα που θα λάβει η ΝΔ όταν γίνει Κυβέρνηση:

 • Συμφωνία για  2% στόχο για πλεονάσματα απ’ το 2018 από 3%
 • Τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση για μείωση των συντελεστών
 • Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια.
 • Επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων στο 20% εντός δυο ετών και μείωση στη φορολογία μερισμάτων στο 5%
 • Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί
 • Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στον ΦΠΑ απ’ τις 10.000 ευρώ στις 20.000 ευρώ
 • Μείωση του φορολογικού συντελεστή
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων
 • Μείωση των κατηγοριών του ΦΠΑ σε 22% και 11%

Ο Κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το παραπάνω σχέδιο θα έχει δημοσιονομικό στόχο 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις τον δεύτερο χρόνο.

Μείωση κρατικών δαπανών 1,5 δις

Μείωση του ειδικού τέλους της ΕΡΤ

Μειώνουμε στο μισό το ειδικό τέλος της ΕΡΤ. Το διαθέσιμο εισόδημα των φορολογούμενων θα αυξηθεί κατά 190 εκατ. ευρώ. Η ΕΡΤ πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει με ανταγωνιστικά κριτήρια όχι ως ένα κυβερνητικό μέσο προπαγάνδας

Πρωτοβουλίες για ανάσα στην επιχειρηματικότητα

 • Αποκατάσταση της ρευστότητας
 • Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων
 • Επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων
 • Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε επιχειρήσεις που μπορούν να σταθούν στα πόδια τους
 • Μείωση φορολογικών συντελεστών έως και 2% όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 άτομα αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10%
 • Γενναία φορολογικά κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις – θεσμικά μέτρα για την βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος

«Να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις επιχειρήσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον χωροταξικό σχεδιασμό, τον οποίο τόνισε ότι η ΝΔ ως Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει σε όλα τα επίπεδα ώστε η χρήση γης να μην επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Ηλεκτρονική υπογραφή

Παντού ψηφιακή υπογραφή για να μπορούν οι πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους

Στήριξη στις οικογένειες και στα άτομα που ζουν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προτεραιότητα είναι η στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας.

 • Για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρισκει θέση σε παιδικό σταθμό, χορηγούμε κουπόνι 180 ευρώ τον μήνα για να πάει το παιδί σε παιδικό σταθμό επιλογής της οικογένειας.
 • Ενεργή στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας. Στόχος η χορήγηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους όσους έχουν ανάγκη μέσα σε δύο χρόνια.

Κεφάλαιο Παιδεία

«Η δημόσια παιδεία είναι ο ιμάντας για να διακριθεί ένας νέος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «δεσμεύομαι ότι όλες οι προσπάθειες ακύρωσης σημαντικών μεταρρυθμίσεων στον χώρο της Παιδείας θα αντιστραφούν αμέσως».

Σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια στην Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «Δεν πρόκειται να ανεχτώ μπαχαλάκηδες – Καμιά ανοχή σε ό,τι κλείνει το μάτι σε κουκουλοφόρους που πότε βεβηλώνουν εκκλησίες, καταλαμβάνουν χώρους και μετατρέπουν σε άβατο ολόκληρες γειτονιές».

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση

Μήνυμα στον Τσίπρα

Απ’ το βήμα της ΔΕΘ, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον κ. Τσίπρα: «Φτάνει πια! Η Ν.Δ. είναι ισχυρό ανάχωμα Δημοκρατίας στις δυνάμεις του εθνολαϊκισμού. Δεν θα ανεχθούμε άλλα παιχνίδια με τους θεσμούς. Οι αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν αποτελούν μια μεγάλη αλλαγή και στηρίζονται σε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης».

Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε πως «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα. Η Βουλή θα είναι αυτή που θα κρίνει την τύχη της, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει».

Δεν θέλουμε άλλες απάτες, δεν θέλουμε άλλες αυταπάτες. Η κοινωνία απαιτεί ρεαλισμό και αλήθειες. Η αλήθεια φέρνει ελπίδα και η Ν.Δ. ενώνει όλους του Έλληνες που θέλουν να υπερβούν την παρακμή

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε:

Καλώ σε συμπόρευση όλους του Έλληνες. Η πατρίδα χρειάζεται σήμερα όλες τις δυνάμεις. Καλώ σε μία μεγάλη συνάντηση γενεών, ρευμάτων και ιδεών. Σήμερα καταρτίζουμε τον οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση, σας παρακαλώ να μη λείψει κανείς από αυτή την προσπάθεια

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην 81η ΔΕΘ.

Photo: SOOC