Λίγο πριν την πρώτη επέμβαση 3D printed καρδιάς, βρίσκονται επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Carnegie Mellon, χρησιμοποιώντας μια νέα, χαμηλού κόστους μέθοδο τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης για την κατασκευή λειτουργικών μοντέλων καρδιάς και αρτηριών βιολογικών υλικών.

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου Adam Feinberg:

Καταφέραμε να πάρουμε εικόνες μαγνητικής τομογραφίας στεφανιαίων αρτηριών και 3D εικόνες εμβρυϊκής καρδιάς και να δημιουργήσουμε πιστές 3D βιοεκτυπώσεις τους με πρωτοφανή ανάλυση και ποιότητα από πολύ μαλακά υλικά, όπως κολλαγόνα, αλγινικά υλικά και θρόμβους. 

3d-kardia-2

3d-kardia

Την ίδια στιγμή για την εντυπωσιακή επιστημονική αυτή μέθοδο, η οποία ονομάστηκε FRESH -Freeform Reversible Embedding of Suspended Hydrogels- ο  Jim Garrett, κοσμήτορας Μηχανικής και Μηχανολογίας του  Carnegie Mellon σημειώνει:

Θα πρέπει να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε ανάπτυξη στην 3D βιοεκτύπωση ως ένα σημαντικό εργαλείο για μεγάλο αριθμό ιατρικών εφαρμογών.

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η νέα ανακάλυψη επιτρέπει την τοποθέτηση ενός μαλακού υλικού εντός ενός άλλου, ενώ στη συνέχεια το εξωτερικό υλικό λιώνει, αφήνοντας το εσωτερικό υλικό στη σωστή θέση.