«Η σημερινή συνάντηση μου θυμίζει το προεδρικό μέγαρο. Ποια η ουσία αυτής της συνάντησης;», ήταν η απορία του Βασίλη Λεβέντη κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής για το ασφαλιστικό.

Τι θέλει η Ένωση Κεντρώων για να δώσει ψήφο στο ασφαλιστικό; Να υπάρξει αναστολή των συντάξεων για 5 χρόνια για τους πλούσιους.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Βασίλη Λεβέντη:

Θέλετε προτάσεις; Εγώ τις έχω πει στον κ. Κατρούγκαλο. Οι πολλές συντάξεις να γίνουν μία, να συγχωνευτούν, έχουμε 1 εκατομμύριο τριπλές συντάξεις κύριων ταμείων. Να βάλουμε το πλαφόν 1500 ευρώ και όχι 3000 που το βάλατε για να πορευτούν οι άνθρωποι σας. Να κόψουμε τις συντάξεις των νέων βουλευτών και τις συντάξεις των πλουσίων.

Ο κ. Κατρούγκαλος δεν φταίει, εφαρμόζει το τρίτο Μνημόνιο, δεν καταλαβαίνω γιατί η ΝΔ κάνει πίσω, τα υπέγραψε και τώρα κάνει πίσω; Η επιχειρηματολογία ποια είναι; Δεν θέλετε αυτό το ασφαλιστικό; Κάνατε δικές σας προτάσεις να την πάμε έξω στους Ευρωπαίους να δούμε αν τους αρέσει;

Να κάνετε προτάσεις, αν τις πάμε στους Ευρωπαίους και αν πουν ότι είναι καλύτερες από του Κατρούγκαλου να ψηφίσουμε αυτές, αλλά να κραυγάζετε εδώ μέσα δεν είναι σωστά πράγματα.

Αύριο το πρωί θα ψηφίσω αν βάλετε το πλαφόν στα 1500, να μην υπάρχει καμία σύνταξη παραπάνω από αυτό το ποσό, αν βάλετε όλες τις συντάξεις σε μία, αν κόψετε τις συντάξεις με αναστολή για 5 χρόνια των πλουσίων λόγω κρίσης θα έχετε την ψήφο της Ένωσης Κεντρώων.

Δεν μπορώ να καταλάβω… για να ψηφίσουμε εμείς τα υπόλοιπα κόμματα θέλουμε μία στοιχειώδη ειλικρίνεια. Όταν λέτε ότι με μικρότερο budget θα δώσετε ίδιες συντάξεις ΔΕΝ γίνεται.

Ακόμα και σ’ έναν απλό καθηγητή μαθηματικών να δώσετε αυτό το πρόβλημα το ίδιο θα σας πει. Είναι απλή λογιστική.

Ποιον κοροϊδεύετε; Τον εαυτό σας.. γιατί ποιον άλλον θα κοροϊδέψετε; Εσείς τετραγωνίζετε τον κύκλο! Οι σουίτες δεν το κατάφεραν εσείς θα το καταφέρετε.

Η άποψή μου είναι ότι οι αγρότες πρέπει να φύγουν οι αγρότες από τις εθνικές οδούς, δεν θα καταφέρουν τίποτα με την υπογραφή που έχετε βάλει. Το μόνο που σας μένει είναι να την ωραιοποιήσετε. Πιστεύετε αλήθεια ότι θα κοπεί το χρέος;

Εγώ σας λέω αν μειωθεί μια δεκάρα να μου περάσετε χαλκά. Το μόνο που θα γίνει είναι επιμήκυνση.

Ακόμα και σήμερα ζητάω από τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να κάνουμε Οικουμενική Κυβέρνηση».

Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, είπε: «Το ’89 γίνατε λαγοί, όταν γίνω εγώ να μου το πείτε. Εσείς κάνατε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη και φάγατε ντολμαδάκια στην Μαρίκα. Με κραυγές θα επιβληθείτε; Για αυτό ανεβαίνετε συνέχεια σε δύναμη. Σαράντα χρόνια ανεβαίνετε. Γιατί είστε εκτός τόπου και χρόνου. Δεν έχετε καταλάβει ότι έπεσε ο κομουνισμός».

Για τις τηλεοπτικές άδειες, τέλος, ο κ. Λεβέντης τόνισε:

«Θα δώσετε 4 τηλεοπτικές άδειες, λειτουργούν πανελλαδικά 8 κανάλια. Ποιους θα κόψετε; Χρεοκοπημένα, ναι, αλλά αυτοί που θα βάλετε θα είναι λεφτάδες; Το χρήμα είναι το μόνο κριτήριο του ΣΥΡΙΖΑ για τις άδειες; Αν έρθει ένας έμπορος ναρκωτικών θα του τη δώσετε; Είναι πραξικόπημα να φέρνετε την απόφαση από την Διάσκεψη των Προέδρων στην Ολομέλεια, όπου έχετε την πλειοψηφία».

Η δευτερολογία του Βασίλη Λεβέντη:

«Με εντυπωσίασε η κουβέντα του κ. Τσίπρα ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε 51 συμβούλους. Θα είχε ενδιαφέρον αν μάθουμε πόσοι είναι και ήταν οι οικονομικοί σύμβουλοι. Επειδή είναι προσωρινοί επιτρέπει να είναι και συγγενολόγια; Να μάθουμε από το 2000 τις λεηλασίες που έχουν γίνει.

Έμαθα ότι πρέπει από το 80τόσο όταν δίνανε λεφτά στα κόμματα να παρακρατείτο 2.40. Για όλα τα κόμματα βγαίνουν μεγάλα ποσά. Για τα παλιά… να φέρουμε τροπολογία λέει για να τα γλιτώσουν.

Από μένα το ακούσατε αυτό;. Μου το εξομολογήθηκε κάποιος.

Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και ο κόσμος από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία είναι ηλίθιοι που διαμαρτύρονται για όλους σας;

Αν καταφέρετε με λιγότερα λεφτά να δώσετε ίδιες συντάξεις θα σας βγάλω το καπέλο. Να σας πω όμως τι θα τους δώσετε; Δεν κάνει να το πω.

Και η κ. Γεννηματα προτείνει εξεταστική επιτροπή για το πως πτωχεύσαμε… Υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που δεν ξέρει πως πτωχεύσαμε;

Στην εξουσία μπορεί να ήρθατε, αλλα μετακόμισε ένα κόμμα σκανδάλων σ’ εσάς για να βγείτε στην εξουσία και αυτό θα γράψει η ιστορία».

Αναφερόμενος στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Βλέπω με τι πάθος χειροκροτάτε τον αρχηγό σας! Γλύψιμο είναι αυτό;», ενώ απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Μην χαμογελάτε κ. Μητσοτάκη, κάποιοι από τους βουλευτές σας δεν έρχονται στην αίθουσα».

Photo: Nikos Libertas / SOOC