Θετική φέρεται να είναι η ανταπόκριση από Άγκυρα για το ενδεχόμενο συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε σε συνέντευξη του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα Χαραυγή τόνισε πως καταγράφεται «θετική ανταπόκριση» της Τουρκίας στο αίτημα του Πρωθυπουργού έτσι ώστε να συναντηθεί με τον Ερντογάν για να συζητηθεί η πτυχή της ασφάλειας.

Ενώ, όπως συμπλήρωσε η Ελλάδα και η Τουρκία «συζητούν δια της διπλωματικής οδού για καθορισμό της ημερομηνίας της συνάντησης».

Σε δεύτερη του συνέντευξή του που πραγματοποιήθηκε στην εφημερίδα Πολίτης, ο Ν.Χριστοδουλίδης επίσης διατύπωσε την εκτίμηση πως «δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας» και συμπλήρωσε «Υπήρξαν κυρίως «λόγω της τακτικής που ακολούθησε η τουρκική πλευρά, η οποία προσπάθησε ξεκάθαρα να διασυνδέσει ένα θέμα ουσίας, όπως είναι το εδαφικό, με τις εγγυήσεις».

Σημειώνεται, πως με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας για συνέχιση των συνομιλιών στο Κυπριακό την Κυριακή θα μεταβή στην Κύπρο, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Άιντε. Ενώ το πρωί της Δευτέρας θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτηΜουσταφά Ακιντζί, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικές για το τι μέλλει γενέσθαι.

photo:Andrea Bonetti / PM Handout