Θετική να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς όμως χρηματοδοτηση εμφανίστηκε η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου ανάβει έτσι το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης που η Ελλάδα περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες αφού όπως φαίνεται από τα όσα είπε προσφέρει στους γερμανούς τον χρόνο που χρειάζονται ώστε να αποφασίσουν για το ελληνικό χρέος αφού τελειώσουν με τις εκλογές τους.

Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα:

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα κούρεμα χρέους
Η Γερμανία απορρίπτει ενδεχόμενο κούρεμα χρέους.
Η Lagarde προτείνει τώρα τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας με την οποία το Ταμείο παραμένει μεν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας αλλά δεν θα καταβάλει περαιτέρω βοήθεια μέχρι να διευκρινιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Τι είπε η Christine Lagarde στην Handelsblatt

Αν οι πιστωτές δεν έχουν φτάσει σε σημείο που να μπορούν να συμφωνήσουν και να δεχτούν τις εκτιμήσεις μας, αν χρειάζονται περισσότερο χρόνο, μπορούμε να το δεχτούμε και να τους δώσουμε λίγο ακόμη χρόνο.

Και συνέχισε:

“Μπορεί επομένως να υπάρξει ένα πρόγραμμα στο οποίο η εκταμίευση θα γίνει μόνο όταν τα μέτρα για το χρέος έχουν περιγραφεί με ακρίβεια από τους πιστωτές”

Στη συνέντευξή της όμως η Christine Lagarde τονίζει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ δεν προτίθεται να κάνει βήμα πίσω από τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας τις επόμενες δεκαετίες  που καθιστούν απαραίτητη σύμφωνα με το Ταμείο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να καταστεί βιώσιμο ρίχνοντας την πίεση και πάλι στο Βερολίνο!

Ποια η θέση της ελληνικής πλευράς τώρα;

Η κυβέρνηση μοιάζει στριμωγμένη στη γωνία και ρίχνει συνεχώς τον πήχη των προσδοκιών. Ο Αλέξης Τσίπρας από το “too good to be true” το γύρισε στο «από τη γραβάτα στα φέσια» και όλα δείχνουν πως στο επόμενο Eurogroup δεν θα υπάρξει καλύτερη πρόταση από αυτή που απέρριψε στην προηγούμενη σύσκεψη ο Ευκ. Τσακαλώτος.

Πλέον και μετά τη συνέντευξη της Christine Lagarde η κυβέρνηση θα χρειαστεί να αποφασίσει εάν κόντρα σε όσα έλεγε θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση προκειμένου να πάρει την δόση για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 7,5 δις ευρώ αφήνοντας όμως την συζήτηση για το χρέος μετά τις γερμανικές εκλογές με τις διαφωνίες ανάμεσα στους πιστωτές να είναι εξαιρετικά ουσιαστικές! Στο μεταξύ το QE και η ένταξή της χώρας στην ποσοτική χαλάτωση μοιάζει αδύνατη και η «έξοδος στις αγορές» θυμίζει σύντομο ανέκδοτο!