Ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Παρών στην συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη και της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Α΄Αθήνας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, είναι και οι υποψήφιοι βουλευτές της Λαϊκής Ενότητας, Κώστας Ήσυχος, Κώστας Λαπαβίτσας και Γιάννης Τόλιος.

Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με το Μ. Γλέζο να στέλνει το δικό του μήνυμα.

Με έναν χαιρετισμό στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στη συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε ο Π. Λαφαζάνης, κάνοντας έναν διαχωρισμό των δημοσιογράφων από τους ιδιοκτήτες των Μέσων Ενημέρωσης, αφήνοντας αιχμές για την αντικειμενικότητα των ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στον τηλεοπτικό χρόνο, ο Π. Λαφαζάνης ξεκίνησε λέγοντας: “Γίνεται μία προσπάθεια από την, κατά τ’ άλλα υπηρεσιακή κυβέρνηση, να αποκλείει την Λαϊκή Ενότητα από ζητήματα που αφορούν την ενημέρωση του λαού. Θεωρούμε απαράδεκτο να αποφασίζουν ότι η Λαϊκή Ενότητα θα είναι το τελευταίο σε τηλεοπτικό χρόνο που θα απευθυνθεί στο λαό”.

Και συνέχισε:

Είμαστε η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. Πώς είναι δυνατόν η υπηρεσιακή κυβέρνηση να μας βγάζει τελευταίους και με το λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο; Και συμβαίνει και το άλλο. Αποκλείστηκε η ΛΑ.Ε. από την προεκλογική χρηματοδότηση, ενώ κόμματα που χρωστάνε εκατομμύρια και πήραν δάνεια χαριστικά κάτω από ασαφής όρους, και ένα κόμμα το οποίο μόλις εμφανίστηκε στην πολιτική μάχη πρέπει να αποκλειστεί γιατί μάλλον είναι το μόνο που έχει μία λογική αντιμνημονιακή πρόταση. Κανένας δεν μπορεί να μας φιμώσει θα δώσουμε τη μάχη και θα κερδίσουμε”.

Τον λόγο πήρε, μετά τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου:

Η ΛΑ.Ε αντιπροσωπεύει ως πρώτο ανάχωμα στη νεομνημνιακή λαίλαπα, αντιπροσωπεύει την ελπίδα που κάποιοι έριξαν χώμα για να την σβήσουν, να την θάψουν. Η ελπίδα, όχι μόνο δεν έχει πεθάνει, αλλά σιγοκαίει στα σπλάχνα της κοινωνίας. Εμείς έχουμε καθήκον να την κρατήσουμε ζωντανή και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές.

Και συνέχισε λέγοντας: “Η ΛΑ.Ε. ενοχλεί γιατί αποδεικνύει στην πράξη ότι μονόδρομος δεν είναι η υποταγή αλλά η πάλη, η αντίσταση και ο αγώνας. Νομίζω ότι στους 25 βουλευτές που πήραν την πρωτοβουλία να μην υποταχθούν αλλά με εγρήγορση και δημοκρατικά αντανακλαστικά να συγκροτήσουν αυτόν τον δημοκρατικό πυρήνα, αξίζει ο σεβασμός μας και αξίζει να αναγνωριστεί αυτό που λείπει από εκείνους που πολύ γρήγορα ξέχασαν αυτά που είπαν πριν ένα χρόνο: η συνέπεια.

Παρά τις δημοσκοπήσεις, την αξιοποιστία των οποίων είδαμε στο δημοψήφισμα, πστεύουμε ότι ο λαός με την αποφασιστικότητα του θα αποδείξει ότι ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος στον αγώνα είναι ο ίδιος ο λαός”.

Ο κ. Λαφαζάνης σχολιάζοντας τους εκλογικούς στόχους και τις δημοσκοπήσεις ανέφερε ότι “Δεν συνηθίζω να θέτω εκλογικούς στόχους ποσοτικοποιημένους. Δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει ο καθένας. Αυτό που κάνουμε και μαχόμεθα είναι να πάει η ΛΑ.Ε. όσο το δνατό καλύτερα και υψηλότερα. Να γίνει η αφετηρία για να ξεκινήσει ένα μεγάλο δημοκρατικό προοδευτικό αγώνα που θα μας φέρει στην προοδευτική εξουσία.

Οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν καθώς δεν εκφράζουν τη νεολαία, τους φτωχούς ανθρώπους που βλέπουν συστημικές εταιρείες που εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Πιστέυουμε ότι η ΛΑ.Ε. θα πάει ψηλά, πολύ καλά αντίθετα με τις δημοσκοπήσεις”.

Για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι την κυβέρνηση έριξα αριστεροί βουλευτές, ο Π. Λαφαζάνης είπε:  “Η κυβέρνηση αυτή δεν έπεσε από κανέναν. Παραιτήθηκε ταπεινωτικά. Οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν κάνει πρόταση δυσπιστίας η αντιπολίτευση και πάρει 151 ψήφους. Οι κυβερνήσεις πέφτουν αν ζητήσουν ψήφοι εμπιστοσύνης και δεν πάρουν τις απαραίτητες ψήφους. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν τόλμησε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης.

Δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης -φυσικά όχι από εμάς- δεύτερον φοβήθηκε τη Βουλή η κυβέρνηση γιατί θα παίρναμε πολλοί τον λόγο και θα στριμωχνόταν μετά το μνημόνιο. Ο βομβαρδισμός θα ήταν τεράστιος -ιδιαίτερα από εμάς.

Το κυριότερο όμως ήταν ότι φοβήθηκε ότι θα έπαιρνε την ψήφο εμπιστοσύνης γιατί ήθελε να πάει άρον άρον σε εκλογές, πρώτον για να αιφνιδιάσει εμάς πιστεύοντας ότι δεν θα ήμασταν έτοιμοι -εδώ έπεσε έξω- και για να αιφνιδιάσει τον λαό και να πετύχει την αυτοδυναμία -και εδώ απέτυχε αν θέλετε την γνώμη μου”.

Για τις διαμάχες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Λαφαζάνης τόνισε πως “Επί χρόνια και, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιπαραθέσεις εστιάζονται στο ότι εμείς -η Αριστερή Πλατφόρμα στο ΣΥΡΙΖΑ- θέλαμε να υπάρχει σχέδιο δεύτερο για την περίπτωση που είμαστε απέναντι σ’ έναν ωμό εκβιασμό και δεν μπορούσαμε να πετύχουμε μία δίκαιη συμφωνία. Γι’ αυτό διαφωνήσαμε με την συμφωνία και διαφωνήσαμε και δημόσια!

Παρόλα αυτά όμως συνεχίσαμε και δίναμε μάχες γιατί πιστεύαμε ότι η κυβέρνηση θα έδινε μάχη και δεν θα δεχόταν την μνημονιακή υποδούλωση. Παλεύαμε μέχρι τελευταία στιγμή αλλά τελικά επέλεξε το μνημόνιο. Και τότε είπαμε το μεγάλο “όχι” και από εκεί και πέρα ήταν αδύνατο να συνυπάρξουμε γιατί δεν μπορούμε να συμπορευόμαστε με κόμματα και κυβερνήσεις που στηρίζουν μνημόνια. Ήταν πάνω από τα όρια μας.

Από εκεί και πέρα οι εξελίξεις -όπως ακολούθησαν που δεν είναι ευχάριστες για κανέναν- εμείς δεν το βάζουμε κάτω συνεχίζουμε το δρόμο του σύγχρονου, αυτού του όχι το οποίο είναι το μέλλον της χώρας και απέναντι του είναι το παλιό κατεστημένο. Και θα το συνεχίσουμε μέχρι τέλους”.

Ποια η διαφορά μεταξύ ΛΑ.Ε. και ΚΚΕ αναρωτήθηκε δημοσιογράφος, με τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε. να απαντάει ότι “Δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε την Λαϊκή Ενότητα από το ΚΚΕ αλλά το ΚΚΕ μας έχει αναδείξει ως κύριο αντίπαλο της σ’ αυτή την προεκλογική μάχη. Είναι λυπηρό ένα ιστορικό κόμμα με φίλους, η ηγεσία του να επιλέγει σ’ αυτή την προεκλογική μάχη ως κύριο αντίπαλο την ΛΑ.Ε.

Εμείς πιστεύουμε ότι αντίπαλός μας είναι τα μνημόνια και γι’ αυτό καλούμε όλες τις δυνάμεις -και το ΚΚΕ που είναι ιστορικό κόμμα- να σπάσουμε το τοίχος των μνημονίων. Λυπούμεθα όταν βλέπουμε ότι η ανταπόκριση είναι επίθεσης -πολλές φορές και προσωπικές επιθέσεις που δεν συνηθίζονται στην αριστερά, διότι η μάχη που δίνουμε είναι πολιτική όχι προσωπική!”.

Σχολιάζοντας τα μνημόνια ο κ. Λαφαζάνης είπε:

“Το πρώτο μνημόνιο ήταν χειρότερο από το πρώτο, το δεύτερο ήταν χειρότερο από το τρίτο και πάει λέγοντας. Η χώρα δεν αντέχει άλλα μνημόνια. Τα μνημόνια είναι το τέλος της δημοκρατίας. Δεν υπάρχουν καλά και κακά μνημόνια. Δεν υπάρχουν αριστερά και δεξιά μνημόνια. Όλα βλάπτουν εξίσου την χώρα”.

Την άποψή του για τη δραχμή εξέφρασε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε., αναφέροντας πως “Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Πρέπει να σταματήσει η τρομολαγνία, η οποία δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Μπορεί να μην θέλουν να επιστρέψουν και να θεωρούν το εθνικό νόμισμα ως καταστροφή και κόλαση, αλλά ο Έλληνας το θεωρεί. Η χώρα αυτή έχει μάθει να κινείται στην λογική της υποτέλειας και να αναζητά τους ξένους καθοδηγητές.

Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι μία βιώσιμη και αναγκαία επιλογή αν θέλουμε να φύγουμε από τα μνημόνια.

Δεν λέω ότι έχουμε έναν ανθόσπαρτο δρόμο και ότι όλα θα περάσουν από τη μία μέρα στην άλλη στην ευτυχία και θα αυξάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Εμείς λέμε αλήθειες, μόνο την αλήθεια. Εδώ που έχουμε φτάσει -όχι με δική μας ευθύνη αλλά ευθύνες των κατεστημένων που μας οδήγησαν στο επίπεδο που είμαστε σήμερα.

Εμείς, λοιπόν, δεν λέμε ότι θα βγάλουμε τη μαγική λύση και θα πάνε καλύτερα τα πράγματα. Όποια επιλογή και να επιλέξουμε θα έχει δυσκολίες. Όχι τις δυσκολίες που έχει όμως το μνημόνιο, ο δρόμος του εθνικού νομίσματος μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ένας δρόμος με ελπίδα και προοπτική. Θα μειώσει εισαγωγές, θα αυξήσει τουριστικό ρεύμα και κυρίως θα εμφανίσει ρευστότητα στην ελληνική οικονομία.

Στην Ε.Ε. υπάρχουν 10 διαφορετικά νομίσματα αλλά δεν βλέπω χώρες που είναι εντός Ε.Ε. αλλά εκτός ευρώ να δυστυχούν. Αν αυτή η πρόταση ήταν από την αρχή στο τραπέζι της Ελλάδας ίσως και να γινόταν ουσιαστική διαπραγμάτευση.

Εμείς λέμε ότι τα ευρωπαϊκά κατεστημένα πάνε από το κακό στο χειρότερο και εφαρμόζουν στο όνομα του ευρώ πολιτικές εξουθένωσης και εξόντωσης, οπότε η απάντηση μας στην αντιμνημονιακή πολιτική “εθνικό νόμισμα”.

Όσον αφορά τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη εθνικού νομίσματος, ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. υπογράμμισε ότι “Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πλεονασματικό ισοζύγιο. Είχε πλεονασματικό ισοζύγιο το 2013. Αυτό σημαίνει ότι με τα συναλλαγματικά διαθέσιμα που παίρνουμε μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις εισαγωγές που κάνουμε -πρώτες ύλες, πετρέλαια, φάρμακα- χωρίς κανένα πρόβλημα. Χωρίς ελλείμματα. Δεν χρειάζονται πρόσθετα συναλλαγματικά διαθέσιμα μ’ ένα εθνικό νόμισμα για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε θεμελιώδεις ανάγκες της χώρας. Δεν θα λείψει τίποτα με το εθνικό νόμισμα”.

Για τον Ελληνικό Χρυσό στη Χαλκιδική, ο Π. Λαφαζάνης επεσήμανε: “Η εταιρεία καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Σαν υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ανακάλεσα την άδεια του εργοστασίου στις Σκουριές και ανέστειλα την άδεια υλοτόμησης. Ελπίζω η επόμενη κυβέρνηση να κινηθεί με κριτήριο την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος”.

Σχετικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία και την οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα, ο αρχηγός της ΛΑ.Ε. υπογράμμισε πως “Επισκέφτηκα πολλές φορές την Ρωσία ως υπουργός. Ανέλαβα πρωτοβουλίες για να αναπτυχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις που τις θεωρούσα κρίσιμης σημασίας ότι θα ήταν σε όφελος όλων των ευρωπαϊκών χωρών και θεωρούσα ότι θα βοηθούσε ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από την λογική του εξαρτημένου δορυφόρου και η Ελλάδα αν θέλουμε να φύγει από την κρίση, να ανοίξει νέους δρόμους, πρέπει να ανοίξει μία πολυδιάστατη πολιτική και ενεργειακών σχέσεων.

Ξεκινώντας από αυτό το κίνητρο αποφάσισα να ξεκινήσω αυτή τη σχέση και με πολλούς κόπους επετεύχθη μία σημαντική συμφωνία με τον ρώσικο αγωγό που θα περνούσε από την Ελλάδα και θα οδηγούσε στην Ευρώπη. Όταν το υπογράφαμε είχαν όλα τα Διεθνή ΜΜΕ παγκόσμιο ενδιαφέρον για την συμφωνία γιατί άλλαζε τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης για την περιοχή μας και την ευρωπαϊκή ήπειρο.

“Τι απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι όσους μήνες ήσασταν μέλος της κυβέρνησης λέγατε ψέματα στο λαό και γιατί φύγατε τώρα στις εκλογές;”, ρώτησε δημοσιογράφος τον επικεφαλής της ΛΑ.Ε.

Ο Π. Λαφαζάνης τόνισε ότι “Ποτέ δεν είπαμε ψέματα. Για τους 6 μήνες που ήμασταν στην κυβέρνηση κάναμε πολύ σημαντικά έργα ο καθένας. Δεν φύγαμε από την κυβέρνηση, μας έδιωξαν. Έγινε ανασχηματισμός και δεν μας συμπεριέλαβαν και μάλιστα χωρίς να μας πουν το αιτιατό.

Ξέρετε ότι δεν είχαμε ψηφίσει όλες τις τελευταίες αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πως πάντα καταθέταμε αντιπροτάσεις. Ο λαός το ήξερε και τα δημοσίευε ο Τύπος που μάλιστα μας κατέκρινε. Περιμέναμε όμως μέχρι την τελευταία στιγμή για να μην φτάσει αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει νέο μνημόνιο. Ελπίζαμε ότι θα αποφευχθεί κάτι για το οποίο δεν είχαμε αυταπάτες.

Από την στιγμή που δεν πετύχαμε να συνεχιστεί η μάχη και η σύγκρουση και δεχθήκανε το μνημόνιο έγινε ο διαχωρισμός. Όταν λοιπόν η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε μ’ ένα κόμμα το οποίο δηλώνει ότι θα στηρίξει το τρίτο μνημόνιο. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο και να σηκώσουμε μία δημοκρατική αντιμνημονιακή σημαία με αρχή, μέση και τέλος και γι’ αυτό μετέχουμε στις εκλογές και θα πάμε καλά”.

Ερωτώμενη για τις εκλογές η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στο ότι το πρόβλημα είναι ότι το δίλημμα νέο-παλιό επιχειρούν να θέσουν εκείνοι που εγκατέλειψαν οι νέοι και η νεολαία.

Και είναι χαρακτηριστικό ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε. Προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση με το νέο εκείνοι που εγκατέλειψαν την αισιοδοξία και τη δέσμευση και το πείσμα και την μαχητικότητα που προαπαιτούνται για να υπάρξει το νέο. Κάποιοι παριστάνουν το νέο ενώ προσχώρησαν σε ό, τι πιο παλιό και μνημονιακό.Το δίλημμα είναι αν ο λαός θα παραιτηθεί ή αν θα παλέψει.Ο λαός στις 5 Ιουλίου έδωσε μήνυμα αγωνιστικότητας. Δεν κάμφθηκε από την εκβιαστική προπαγάνδα. Είπε ένα ηχηρό όχι στους εκβιασμούς την υποτέλεια και την κατάλυση της δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι σ’ αυτές τις εκλογές συναινούν για πρώτη φορά οι δανειστές. Αυτές τις εκλογές τις δρομολόγησαν με το Μαξίμου και το Προεδρικό Μέγαρο οι δανειστές για να γίνει μία εκκαθάριση των αντιμνημονιακών, σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου.

“Δεν εγκαταλείψαμε κανέναν. Άλλοι εγκατέλειψαν σημαντικά και πολύτιμα πράγματα για τον ελληνικό λαό”, είπε ο κ. Λαφαζάνης παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο.

Και συνέχισε: “Εμείς συνεχίζουμε αυτόν τον δρόμο που είχαμε πει πολλά πράγματα, ρεαλιστικά πράγματα που ήταν σημαντικά για να αλλάξουν την μοίρα της χώρας. Συνεχίζουμε με ό, τι καλύτερο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ τις δεσμεύσεις του στον ελληνικό λαό. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα το κάνουμε με συνέπεια και σταθερότητα. Δεν χωθήκαμε βαθιά στις υπουργικές καρέκλες όταν τέθηκε το δίλημμα ναι ή όχι στο νέο μνημόνιο.

Κανένας από εμάς δεν επρόκειτο να βάλει χέρι στις μεγάλες κατακτήσεις και τους αγώνες του ελληνικού λαού και να πετσοκόψουμε τα πάντα για τα οποία εμείς αγωνιστήκαμε να έρθουν στο φως. Είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που λέγαμε και γι’ αυτό εγκαταλείψαμε τις υπουργικές καρέκλες”.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε, σχολιάζοντας τη λέξη “εγκαταλείψατε” που χρησιμοποίησε ο δημοσιογράφος: “Στους ανθρώπους πο αγωνίστηκαν πριν από εμάς η λέξη “εγκαταλείπω” είναι άγνωστη λέξη και από τους ανθρώπους που κάθονται σ’ αυτό τραπέζι και είμαστε ομάδα θα ξέρετε ότι κανείς δεν εγκατέλειψε.

Αναφερόμενη στη Νάντια Βαλαβάνη, η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε: “Και η Νάντια Βαλαβάνη, η οποία παραιτήθηκε από την υπουργική θέση αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου, παραιτήθηκε για να μην απομακρυνθεί από τις ιδέες και όσα έλεγε τόσο καιρό”.

Τον Αλέξη Τσίπρα τον στήριξα μέχρι το τέλος, υποστήριξε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ αναφέρθηκε και στον κ. Μεϊμαράκη λέγοντας “Με ρωτάτε για το αν μία ανθοδέσμη θα μπορούσε να με κάνει να απαρνηθώ όσα στηρίζω τόσα χρόνια. Είναι πρόδηλο ότι χατίρια δεν κάνω σε κανέναν”.

“Είναι γνωστό ότι αυτή τη δικογραφία που λέει ο κ. Καμμένος ότι εγώ έθαψα την παρουσίασα με τυμπανοκρουσίες μέσα στη Βουλή, τόσο έντονα που ο κ. Μεϊμαράκης εισέβαλε στην αίθουσα για να παραπονεθεί. Ο κ. Καμμένος την είχε μήνες στο συρτάρι και δεν έκανε τίποτα. Εγώ δρομολόγησα μία Επιτροπή η οποία θα επεξεργαζόταν όλες τις “θαμμένες” δικογραφίες. Δυστυχώς κάποιοι διέλυσαν τη Βουλή πριν προχωρήσουν οι εργασίες”.

Ο κ. Καμμένος ως δεξί χέρι του Τσίπρα -όπως αυτοπροσδιορίζεται- με την λογική ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο και στο τέλος μπερδεύονται για το ποιο είναι το αριστερό και ποιο το δεξί, είπε σχολιάζοντας το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο κ. Λαφαζάνης το χαρακτήρισε ως τις μελανότερες σελίδες της χώρας για τις οποίες θα έπρεπε να ντρέπεται ο κυρίαρχος χώρος.

Συνέχισε λέγοντας ότι “Οι ιθύνοντες κύκλοι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι γιατί μαζί με τις Η.Π.Α δεν έχουν αφήσει ορθά καμία χώρα που να μην έχουν στείλει βομβιστικά για να τις καταστρέψουν. Αυτό έγινε και στο Ιράκ και με την Λιβύη και το Αφγανιστάν και συνεχίζονται αυτές οι τραγωδίες. Αυτό έγινε και με την Συρία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα γεγονότα στην χώρα μας.

Έχουμε αυτά τα κύματα των προσφύγων ως αποτέλεσμα των βρώμικων ιμπεριαλιστικών πόλεων. Η Ελλάδα είναι μία πύλη εισόδου, δεν μπορεί μόνη να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Για να μπορέσει να κάνει κάτι η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί για να κάνει κάτι ανθρώπινο και βιώσιμο.

Τονίζοντας την υποκρισία βεβαίως του ευρωπαϊκού κατεστημένου δεν απαλλάσσω την κυβέρνηση για την έλλειψη σχεδιασμού. Και συνεχίζεται αυτός ο τραγέλαφος. Ίσως ήμουν ο μόνος πολιτικός που πήγα στη Μυτιλήνη. Μίλησα μαζί τους, μου είπαν το δράμα τους πρόσωπο με πρόσωπο. Δεν με αποδοκίμασαν.

Αυτό που χρειάζεται είναι μία μεγάλη πρωτοβουλία που οφείλει να αναλάβει η Ε.Ε. και η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να στηριχθούν αυτοί οι άνθρωποι που περνάνε ένα δράμα”.

Η κ. Κωνσταντοπούλου πήρε το λόγο σχολιάζοντας: “Πρέπει να ειπωθούν κάποια πράγματα με ειλικρίνεια. Είναι επιλογή το να φορτώνει τα παιδιά και τα αγέννητα παιδιά μια κυβέρνηση με ένα χρέος που δεν τους αναλογεί; Ενώ υπάρχει πόρισμα με το οποίο θα μπορούσε να αποκηρύξει το χρέος;

Εμείς λέμε όχι. Είναι επιλογή μία χώρα να αποδέχεται ότι το κοινοβούλιο θα νομοθετεί κατά παραγγελία νόμους που έχουν υπογράψει άλλοι; Ότι θα δεχθεί ότι δεν θα ξανά νομοθετήσει αν δεν πάρει έγκριση από τους δανειστές και ότι θα ξανανομοθετήσει όσα νομοθέτησε και δεν συμφωνούν οι δανειστές; Εμείς λέμε όχι. Το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία”.

Απεχθές, παράνομο και μη βιώσιμο χαρακτήρισε εν συνεχεία το χρέος.

Την Πέμπτη στον ΟΗΕ ψηφίζεται μια απόφαση που η Ελλάδα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει και να αποκτήσει περισσότερα επιχειρήματα για να αποκηρύξει το χρέος. Η ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ δεν έχει ακόμα οδηγία για να υπερψηφίσει αυτή τη σημαντική για την χώρα μας απόφαση. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το χρέος πρέπει να αποκηρυχθεί, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να διαγραφεί.

Το χειρότερο είναι, συνέχισε η Ζ. Κωνσταντοπούλου, ότι έχει αποδειχθεί από τα απόρρητα έγραφα του ΔΝΤ που αποκαλύφθηκαν, έχει τεκμηριωθεί ότι οι δανειστές λειτούργησαν με δόλο, γνωρίζοντας ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Η χώρα μας έχει μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει όλα τα δεδομένα και επιχειρήματα και, όχι απλώς δεν είναι δημοκρατικό και πατριωτικό, αλλά και λογικό να εγκαταλείπονται αυτά τα επιχειρήματα για την παραμονή στην φυλακή των λαών -την Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν καλείται στο πλαίσιο αυτό να πρωτοτυπήσει γιατί υπάρχουν παραδείγματα κρατών που διέγραψαν πολύ μεγάλο μέρος του χρέους -όχι μόνο η Αργεντινή, ο Ισημερινός αλλά και η Ισλανδία, μία ευρωπαϊκή χώρα μη μέλος της Ευρωζώνης, κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Οι καταθέσεις έχουν εξαερωθεί επειδή είναι σε ευρώ και χρησιμοποιούμε μνημονιακές πολιτικές, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη. Το εθνικό νόμισμα θα σώσει τις καταθέσεις, συνέχισε ο επικεφαλής της ΛΑ.Ε. “Δεν κινδυνεύει καμία κατάθεση αν πάμε σε εθνικό νόμισμα, αντίθετα θα στηριχθούν όλες οι καταθέσεις”.

“Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με τέτοια αγροτική παράδοση να μην έχει Αγροτική Τράπεζα”.

Σχετικά με το συνασπισμό των κομμάτων, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι “Τα πράγματα είναι αποσαφηνισμένα. Η επιλογή μνημονίου από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και επιλογή συγκυβέρνησης με μνημονιακά κόμματα. Απευθύνεται ξεκάθαρα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Δεν θα μπορέσει να υπάρξει κυβέρνηση χωρίς ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά αυτής της χώρας.

Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει συμπαίκτης στην νέα κυβέρνηση και αποσαφηνίστηκε με ό, τι καταστροφικό συνεπάγεται για την χώρα. Αν λέγαμε στο νέο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεργαζόμασταν με το ΠΑΣΟΚ, θα επεφτε το γέλιο της αρκούδας. Πλέον το λένε με την ευκολία που πίνουν ένα ποτήρι νερό. Είναι πολύ πιθανό να έχουν κυβέρνηση του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία με δορυφόρους Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που ρίμαξαν τα πάντα στην Ελλάδα είναι έτοιμοι να βγουν ξανά στο προσκήνιο συνεχίζοντας το άγριο φαγοπότι”.

Ποιος έχει την ευθύνη για τα capital controls; Οι ιδιωτικές επενδύσεις αποτελούν σημείο αναφοράς στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης;, ρωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς στηρίζουμε ιδιωτικές επενδύσεις. Πρώτα από όλα επενδύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί σήμερα η μικρομεσαία επιχείρηση εξαφανίζεται. Σε λίγο θα είναι μουσειακό είδος. Δεν είναι εύκολο να βγούμε από το τούνελ των παρενεργειών των capital controls από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να μπούμε σε μια νέα πορεία. Μία νέα πορεία που έπρεπε να έχει ακολουθηθεί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Ερωτώμενος αν θεωρεί ότι το 62% επιθυμεί επιστροφή στη δραχμή, ο αρχηγός της ΛΑ.Ε. απάντησε ότι “Δεν κάνω ταυτίσεις του 62% με την επιλογή εξόδου από την Ευρωζώνη. Ξέρω και είμαι βέβαιος ότι αυτοί που είπαν το μεγάλο όχι, αυτή η μεγάλη πλειοψηφία με πάνω από όλα την νεολαία, δεν ήθελε σε καμία περίπτωση τα μνημόνια γι’ αυτό και είπε αυτό το δυνατό όχι στην κάλπη και στους δρόμους.

Και όταν έβγαινα στους δρόμους του Πειραιά μου έλεγαν “μην κάνετε πίσω είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πάντα”. Φοβόμουν όταν πήγαινα στην κοκκινιά στους συνταξιούχους και όπως πλησίαζα διστακτικά μου έλεγαν ότι θα κάτσουν 2 μήνες να περιμένουν τη σύνταξη αρκεί να μην κάνετε πίσω. Αυτό πίστεψα και εγώ γιατί υπάρχει και η αξιοπρέπεια. Ο αυτοσεβασμός και η αυτοεκτίμηση”.

Δημοσιογράφος ζήτησε στη συνέχεια από τον κ. Λαφαζάνη να σχολιάσει την έκφραση “Λαφαζανιές” από μέρους του κ. Κουτσούμπα.

Ο κ. Λαφαζάνης λέγοντας πως “Έκανα ένα σχόλιο στην αρχή. Όλες αυτές οι ενέργειες δεν με αγγίζουν, δεν με μειώνουν προσωπικά, δεν με πλήττουν. Λυπάμαι όμως για όλους εκείνους που καταφεύγουν σε τέτοιου είδους ενέργειες. Κάνουν όμως ένα λάθος, αντί να βλέπουν τον κύριο αντίπαλο αυτή την ώρα έχουν τοποθετήσει εμάς στον νούμερο ένα εχθρό. Η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει πολλά λάθη το τελευταίο διάστημα -όπως η θέση της στο δημοψήφισμα. Ευτυχώς ο κόσμος της αριστεράς όμως δεν είναι διαιρεμένος, ξέρει ποιος είναι ο βασικός εχθρός”.

“Το κεντρικό θέμα στη χώρα είναι να βγούμε από την ύφεση και να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να μπούμε σε τέτοια κατεύθυνση είναι να τελειώνουμε με τα μνημόνια.”.

Σχετικά με τη λιτότητα, ο κ. Λαφαζάνης είπε: “Δεν είναι δυνατόν πετσοκόβοντας μισθούς και συντάξεις να ξεφύγουμε από την ύφεση. Τα νέα μέτρα σε βάρος συνταξιούχων, αγροτών, μισθωτών: η διάλυση του κοινωνικού ιστού.

Το δεύτερο είναι να σταματήσουμε να πουλάμε την Ελλάδα, δεν πωλείται η Ελλάδα μας. Να σταματήσουμε να πουλάμε λιμάνια, το ελληνικό, το σιδηροδρομικό σταθμό, να βάζουμε υποθήκη 50 δις ελληνικής περιουσίας. Μας τα περνάνε σαν εκσυγχρονισμό όταν πουλάμε στους ξένους! Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση ως γερμανική αποικία.

Ο κ. Λαφαζάνης κατέληξε στο ότι “Η φορολεηλασία δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται. Πρέπει να τελειώσουμε με τον ΕΝΦΙΑ που πνίγει την οικονομία. Αν θέλουμε να πάρει μία νέα τροχιά η χώρα πρέπει να κοιτάξουμε την παραγωγική της ανασυγκρότηση. Ο μοχλός που πρέπει να κινήσουμε άμεσα είναι η οικοδομική δραστηριότητα. Η κατασκευαστική δραστηριότητα. Ο ΕΝΦΙΑ την πνίγει. Πρέπει να πάμε σε μία φορολογική ανακούφιση”.